Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron je zděšen: Protesty v Paříži připomínaly válečné scény. Ustoupit ale nehodlá

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes na zasedání vlády vyzval, aby ministři nepodceňovali dopad demonstrací proti plánovanému zdražení pohonných hmot, které by mělo začít platit od počátku příštího roku. Proti plánu v sobotu po celé Francii protestovalo přes 100.000 lidí. Podle vládního mluvčího se Macron rovněž obává, že by záběry z násilných demonstrací, které mnohdy připomínaly "válečné scény", mohly poškodit obraz Francie v zahraničí.

"Neměli bychom podceňovat vliv těchto obrázků z Champs-Élysées," řekl podle mluvčího Benjamina Griveauxe Macron ministrům na dnešním zasedání vlády. Některé záběry, které odvysílala média ve Francii i v zahraničí, podle prezidenta připomínaly "válečné scény".

Na protestech takzvaných žlutých vest se sešli lidé nespokojení především s plánovaným zvýšením ceny pohonných hmot. Podle mluvčího francouzské vlády Griveauxe je ale za hněvem lidí oděných v neonových reflexních vestách "zjevně něco mnohem hlubšího". "Musíme na to zareagovat, neboť tento hněv, tato úzkost tu byla dlouhou dobu," dodal mluvčí.

Francouzská policie v sobotu použila na mnoha místech proti protestujícím, kteří blokovali komunikace i sklady pohonných hmot slzný plyn i vodní děla. Na pařížské třídě Champs-Élysées, kde sídlí i francouzský prezident, demonstrující zapalovali odpadkové koše i zaparkované automobily a rozbíjeli výlohy obchodů.

Podle Macrona by měli ministři na protesty zareagovat, zároveň ale prezident odmítl ustoupit od plánovaného zvýšení daní na pohonné hmoty. Francouzská vláda ujišťuje, že každé euro získané v roce 2019 do státní pokladny po zvýšení daně z benzinu a nafty bude vynaloženo na vládní plán změny ekonomického a sociálního modelu země s důrazem na ekologii.

Témata:  demonstrace ve Francii Paříž Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy