reklama

Podle ESLP nemůže být odmítavý postoj ruských úřadů k žádostem o povolení pro podobné akce zdůvodněn obavami o veřejný pořádek, ani "neodpovídá naléhavé společenské potřebě". V demokratické společnosti je tudíž zbytečný, navíc porušuje práva organizátorů manifestací ukotvená v Evropské úmluvě o lidských právech, míní štrasburský soud.

Rusko vyzval k zavedení "systémových opatření" pro nápravu této skutečnosti. Zároveň uvedl, že verdikt samotný představuje pro autory stížností "dostatečné zadostiučinění" a odmítl jejich požadavky na odškodné v rozmezí 5000 až 500.000 eur (130.000 až 13 milionů korun).

Agentura AP uvádí, že ruské úřady již řadu let zamítají žádosti představitelů komunity LGBT (gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob) o povolení jejich pochodů. Často se při tom odvolávají na zákon z roku 2013 zakazující šíření "homosexuální propagandy" mezi nezletilými. ESLP i Rada OSN pro lidská práva v minulosti zákon kritizovaly jako diskriminační.

Někdy přitom úřady nejdříve pochody odsouhlasí, načež na poslední chvíli souhlas stáhnou. V srpnu takto dopadlo shromáždění plánované v zapadlé vesničce Jabloňovyj vzdálené 700 kilometrů východně od Moskvy, kde žije sedm lidí. Organizátoři pochodu hrdosti původně povolení získali, dva dny před akcí ale bylo zrušeno poté, co se informace dostala na veřejnost.