reklama

Učinil tak poté, co se v úterý pozdě večer setkal s ministrem životního prostředí Françoisem de Rugym, informovala agentura AFP. Výzvu k protestu minulou sobotu vyslyšelo přes 100.000 lidí po celé Francii.

Eric Drouet, jeden ze dvou mluvčích žlutých vest, po setkání s ministrem francouzské vlády uvedl, že úterní prohlášení prezidenta Emmanuela Macrona "Francouze vůbec nepřesvědčilo". Podle něj se na schůzce s de Rugym nehovořilo jen o problému zdražování pohonných hmot, ale "debata byla mnohem širší". Přáním většiny žlutých vest je nicméně pokračovat v protestech i příští sobotu, zdůraznil Drouet.

Macron v úterý hájil jako "správný a potřebný" svůj víceletý plán "ekologické transformace" země, jehož součástí je i zvýšení daně na pohonné hmoty. Zároveň částečně ustoupil a oznámil, že výše daní na pohonné hmoty bude do budoucna navázána na vývoj ceny ropy na světových trzích, aby občané nebyli nadmíru zatíženi. Francie se podle Macrona nicméně musí oprostit od užívání fosilních paliv.

Na protestech proti plánovanému zdražení pohonných hmot od nového roku se lidé v neonově žlutých vestách scházejí od poloviny listopadu. V sobotu po celé Francii protestovalo přes 100.000 lidí. Na pařížské třídě Champs-Élysées, kde sídlí i francouzský prezident, demonstrující zapalovali odpadkové koše i zaparkované automobily a rozbíjeli výlohy obchodů. Podle Macrona některé záběry z demonstrací působily jako "válečné scény". Prezident varoval, že by protestní hnutí mohlo poškodit obraz Francie v zahraničí.