Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Centrum Paříže v plamenech. Macron odsoudil protesty žlutých vest, hodlá zakročit

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Francouzský prezident Emmanuel Macron na tiskové konferenci v Buenos Aires, kde se zúčastnil summitu dvaceti velkých ekonomik G20, odsoudil násilné demonstrace v Paříži. Násilí a vandalismus jsou podle něj neospravedlnitelné a nemají nic společného s poklidným vyjádřením oprávněného hněvu.

"Nic nemůže omluvit to, že jsou napadány bezpečnostní jednotky, drancovány obchody, veřejné i soukromé budovy podpalovány, ohrožováni chodci a novináři nebo že je pošpiněn Vítězný oblouk," řekl Macron, kterého citovala agentura Reuters.

Dodal, že ti, kteří stojí za násilnostmi, chtěli jen šířit chaos. Hned po návratu do vlasti chce jednat s ministry o tom, jak na události zareagovat.

Francouzský premiér Édouard Philippe mezitím oznámil, že vzhledem k situaci v Paříži odřekl svou pondělní cestu do Polska na světovou konferenci o klimatu COP24. Premiéra v Polsku zastoupí ministr životního prostředí François de Rugy.

Večer v televizi vystoupil ministr vnitra Christophe Castaner, který prohlásil, že za násilnostmi nestojí hnutí žlutých vest protestující proti plánovanému zdražení pohonných hmot a růstu životních nákladů. Situaci podle Castanera vyhrotili radikálové, kteří chtěli jen ubližovat, ničit, loupit a zabíjet. Vyzval nicméně hnutí, aby se od násilností jasně distancovalo, zároveň žlutým vestám nabídl dialog.

Témata:  demonstrace ve Francii Francie Paříž Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy