Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ploše 80 000 km čtverečních nic nepřežije. Největší mrtvá zóna na světě může způsobit katastrofu

Velké vlny
Velké vlny
Foto: Pixmac

Představte si plochu velikosti Skotska, kde není téměř žádný život. Vyjma primitivních živočichů a mikrobů na ní nic nepřežije a cokoliv do ní zabloudí, zemře. Pravděpodobně vás jako první napadnou rozsáhlé pouštní oblasti, opak je ale pravdou. Vědci tuto zónu objevili před nedávnem a nachází se pod vodou.

Za posledních padesát let byla oblast Perského zálivu kvůli nestabilní politické situaci pro vědce nedostupná. Teprve před nedávnem měli možnost do ní zavítat a zjistit, jaký je u pobřeží Ománu stav fauny a flóry.

Hodnoty zaznamenané podvodními roboty ale vědce vyděsily. Při podrobném zkoumání totiž zjistili, že v oblasti, která je větší než je rozloha Skotska, prakticky nic nežije. Podle vědců se tak jedná o nejrozsáhlejší mrtvou zónu na světě.

"Náš výzkum potvrdil, že situace je horší a mrtvá zóna je větší, než jsme očekávali," uvedl doktor Bastien questů v odborném časopise Geophysical Research Letter. "Ryby, mořští živočichové ani rostliny nemají v této oblasti šanci na přežití, protože jim chybí kyslík," dodal.

Na výzkumu se podílely University of East Anglia a Oman's Sultan Qaboos University, které analyzovaly údaje shromážděné roboty. Ty na osm měsíců nasadily do hloubky tisíc metrů pod hladinou a následně analyzovaly výsledky měření.

Vědci tak získali podrobný obraz o hladině kyslíku a o proudech ovlivňujících pohyb pod hladinou. Zjistili, že mrtvé pásmo se nachází v hloubce od 200 do 800 metrů.

Odborníci proto varují přes katastrofou, ke které podle nich dříve či později dojde. Místní lidé jsou totiž závislí na rybolovu a zóna se neustále rozrůstá. Chybějící kyslík je navíc nahrazován dusíkem, který likviduje životní podmínky nezbytné pro existenci podmořské fauny a flóry.

Témata:  vědci moře

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy