reklama

Vládní mluvčí Benjamin Griveaux řekl, že vláda posuzuje všechny způsoby, jak zabránit dalším protestům.

Francouzi od 17. listopadu protestovali v sobotu už potřetí v rámci hnutí takzvaných žlutých vest nejen kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale proti růstu životních nákladů obecně. K sobotním akcím se připojilo v celé zemi na 75.0000 lidí, zranění utrpělo podle policie 133 lidí a ze 412 předvedených osob policie ponechala 378 ve vazbě. Mezi zraněnými je 23 policistů. Hlášeny jsou značné materiální škody a pozorovatelé události označují za nejhorší občanský nepokoj ve Francii za více než desetiletí.

K protestujícím se připojily skupiny maskovaných mužů, z nichž někteří měli tyče a sekery. V Paříži převraceli a zapalovali automobily. "Musíme přemýšlet o opatřeních, která zabrání tomu, aby se to opakovalo," řekl Griveaux.

Macron svolal na dopoledne schůzku s premiérem Édouardem Philippem a Castanerem.

Ředitel centra pro národní památky Philippe Bélaval v sobotu zveřejnil video z Vítězného oblouku, u nějž se protesty také odehrávaly. Ze záběrů je patrné, že je interiér poškozen. Zvenčí je Vítězný oblouk popsán černým sprejem. Bélaval oznámil, že památka zůstane dnes pro veřejnost uzavřena, aby mohla být co nejrychleji uvedena do pořádku.

Francouzský tisk dnes probírá sobotní události a uvádí, že Castaner ve svém dnešním projevu nevyloučil, že sáhne i k výjimečnému stavu. Ministr také pochybuje o tom, že ti, kteří rabovali a ničili, byli skuteční členové hnutí žlutých vest. K hnutí se zřejmě připojili radikálové. Mezi 287 zatčenými je podle něj nicméně málo lidí, které lze označit za výtržníky. "Žluté vesty se nechaly zahltit profesionálními vandaly, kteří ale umí utéct a uniknout zatčení" řekl ministr.

V Paříži bylo k zásahům povoláno 5000 policistů a novináři se ptají, zda to nebylo málo. Mnozí z policistů přiznali, že byli v sobotu vyčerpaní a že se cítili být ohroženi, protože měli pocit, že jich není dostatečné množství.

Mimo Paříž je nejvíc problémů hlášeno z měst Puy-en-Velay, Tours, Tarbes, Marseille a Dijon. Úřady zatím nejsou schopné škody vyčíslit.