Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď s uprchlíky nakonec přijme Malta. Na moři strávili týden, nikdo je nechtěl

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Španělskou rybářskou loď s 11 migranty na palubě, která kvůli odporu několika zemí více než týden čekala ve Středozemním moři na povolení zakotvit, nakonec přijala Malta. Mluvčí vlády dnes sdělil, že uprchlíky si přebrala loď maltské pobřežní stráže a dorazila s nimi do hlavního města Valetta. Podle něj je to však dočasné řešení a migranty si později převezmou španělské úřady.

Třináctičlenná posádka španělské rybářské lodi Santa Madre de Loreto zachránila z gumového člunu na moři 12 běženců původem z Nigeru, Somálska, Súdánu, Senegalu a Egypta minulý čtvrtek. Migranti byli na cestě z Libye. Zachránci chtěli s migranty zakotvit v některém z italských či maltských přístavů, obě země však původně odmítly běžence přebrat. Souhlas s vyloděním nedalo ani Španělsko.

Ostrovní stát Malta v pátek převzal jednoho z migrantů, který byl ve špatném zdravotním stavu. Zbytek skupiny se na maltské území dostal dnes.

"Malta nemá žádnou povinnost (tyto lidi) převzít, protože nebyli zachráněni v maltských vodách a Malta nebyla nejbližším přístavem," řekl mluvčí Kurt Farrugia. Nynější rozhodnutí Malty je podle něj vedeno "humanitárními důvody".

Od nástupu socialistické vlády Pedra Sáncheze letos v červnu Španělsko přijalo loď Aquarius, kterou provozují nevládní organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF). Tato loď nemohla zakotvit v Itálii ani na Maltě.

Třikrát se ve španělských přístavech vylodilo také plavidlo španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms. Posléze Madrid nepovolil znovu přistát lodi Aquarius a o rozdělení uprchlíků na její palubě jednal s ostatními unijními státy.

Nynější italská populistická vláda hned po nástupu k moci letos v červnu uzavřela přístavy lodím neziskových organizací. Ráznou protiimigrační politiku prosadila vládní strana Liga v čele s Matteem Salvinim. Hlavní migrační trasa do Evropy přes moře se vzápětí přesunula z centrálního do západního Středomoří.

Témata:  uprchlíci Malta Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy