Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce Al-Káidy přislíbil věrnost nové hlavě Talibanu

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Kábul - Šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí slíbil věrnost novému vůdci radikálního hnutí Taliban mullovi Hajbatulláhovi Achúndzádovi.

Jeho předchůdce mulla Muhammad Mansúr zahynul při nedávném americkém útoku na pákistánské hranici s Afghánistánem. Informovala o tom dnes americká monitorovací služba SITE.

Čtrnáctiminutová zvuková nahrávka Zavahrího se objevila na internetu. Jak poznamenala agentura Reuters, její pravost nebylo možné nezávisle ověřit.

Zavahrí se stal vůdcem Al-Káidy poté, co americké speciální jednotky v roce 2011 zabily v Pákistánu Usámu bin Ládina. Nejspíš se skrývá v hraniční oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem.

"Jako vůdce organizace Al-Káida opět rozšiřuji svůj slib věrnosti," řekl na nahrávce Zavahrí s tím, že jeho podpora se týká takzvaného Islámského emirátu. Tento emirát Taliban ustanovil v letech 1996 až 2001, kdy v zemi vládl. Vládu Talibanu nad Afghánistánem svrhla v roce 2001 invaze vedená Spojenými státy v odvetě za teroristické útoky v USA.

Témata:  Al-Káida Tálibán Ajmán Zavahrí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy