reklama

Mayová ve čtvrtek jednala v Bruselu s představiteli 27 zemí unie s cílem získat záruky ohledně irské pojistky, které by napomohly ratifikačnímu procesu v Dolní sněmovně. Právě celní režim na hranici mezi britským Severním Irskem a Irskem je nejproblematičtější částí dohody. Sedmadvacítka sice zdůraznila, že irská pojistka by v případě spuštění byla jen dočasným řešením, o smlouvě o brexitu jako takové už ale odmítla znovu jednat.

"Zdá se, že premiérka neuspěla ve snaze o významné změny ve své brexitové dohodě," uvedl labouristický poslanec a stínový ministr pro brexit Keir Starmer. "Takto nelze pokračovat. Premiérka by měla dohodu příští týden poslat do parlamentu a nechat jej, aby nad brexitem převzal kontrolu," dodal.

Parlament měl o dohodě hlasovat už tento týden v úterý. Vláda se ale kvůli očekávanému fiasku na poslední chvíli rozhodla hlasování odložit, uskuteční se nejdříve v lednu.

Pojistka má platit v případě, že se Londýn s Bruselem do července 2020 nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by s příchodem roku 2021 začal platit záložní plán vytvářející jednotný celní prostor unie s Británií.

Opatření navíc počítá se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku. Proti irské pojistce vystupují především severoirští unionisté (DUP), kteří svými deseti hlasy umožnili vznik současné menšinové vlády, a také část konzervativců.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová na twitteru snahu Mayové o další jednání s Bruselem sice ocenila, ale také ona vyzvala k tomu, aby se k dohodě vyslovil britský parlament. Až ten podle ní dohodu odmítne, mělo by se konat druhé referendum o EU. "Všechno ostatní je ztráta času," uvedla Sturgeonová.

Bývalý labouristický premiér Tony Blair soudí, že Evropské unii i Spojenému království by prospělo, kdyby se termín odchodu země z bloku - tedy březen 2019 - posunul, jak ve čtvrtek navrhoval irský premiér Leo Varadkar. Tento krok by měl umožnit další vyjednávání nebo nové referendum, uvedl politik, který je jedním z hlavních zástupců kampaně za druhé lidové hlasování People's Vote. Podle něj pro nové referendum brzy bude většina poslanců.

Mluvčí Mayové ale ve čtvrtek novinářům zopakoval, že vláda nemá v úmyslu prodloužit proces odchodu ve smyslu článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, kterým se okolnosti britského odchodu z bloku řídí.