reklama

Vojenské i civilní využití

"Problémem je, že budoucí (ozbrojené) konflikty zřejmě budou zahrnovat mraky malých dronů, ať již operujících v rojích k rozdrcení nepřítele či mini dronů přepravovaných v kapsách vojáků, které poletí jako předvoj k průzkumu budov," nastiňuje Peck. Dodává, že malé drony mohou nést pouze malé baterie, které jim umožňují maximálně okolo půl hodiny letu.

Bojiště přitom není to pravé místo, kde lze hledat elektrickou zásuvku k dobití baterií dronů, konstatuje publicista. Odkazuje v té souvislosti na prohlášení amerického námořnictva, že infrastruktura potřebná k nasazení budoucích letek malých bezpilotních letounů v poli, kde panují drsné podmínky, může odrazovat od jejich většího užívání s ohledem na značnou potřebu dobíjení baterií.  

Americké námořnictvo však považuje za záhodné zvyšovat délku misí dronů a jejich výdrž, připomíná Peck. Doplňuje, že podle námořnictva bude důležitá schopnost těchto letounů hledat si energetické zdroje přímo na bojišti, přičemž tato vojenská technologie by mohla najít také civilní využití.

"Co když se ale bojuje ve městě, kde bude zřejmě mnoho elektrických pólů a energetických rozvodů?" pokládá si otázku publicista. Nastiňuje, že v městském prostředí bude moci dron přistát na kabelu a získat z něj magnetickou energii coby prostředek k dobití svých palubních baterií a následně pokračovat ve své misi.

Podle výzkumu amerického námořnictva, do kterého se zapojily technologické firmy i akademická pracoviště, by tato schopnost přinesla značnou taktickou výhodu, poukazuje Peck. Cituje závěry příslušné zprávy, že pokud se v prostoru mise bude vyskytovat využitelný energetický zdroj, malé bezpilotní letouny budou moci dosáhnout prakticky neomezené bojové výdrže a nikdy se nebudou muset vrátit na základnu.   

Jako za Napoleona

"Množství energie, které proudí na bojišti, je pozoruhodné," pokračuje publicista. Vysvětluje, že možnosti energetického sběru v dané oblasti jsou podle amerického námořnictva široké a zahrnují vibrační energii, prostou mechanickou energii a magnetickou energii, přičemž především zdroje elektromagnetické energie jsou rozsáhlé a dostupné k využití, například z mezistanic vysokého napětí, transformátorů či rozvodové sítě střídavého proudu.

Mezistanice vysokého napětí elektrické sítě generují střídavé elektrické pole o síle srovnatelné se solárními panely za oblačného dne, podotýká Peck. Konstatuje, že toto je zajisté velmi lákavé pro konstruktéry dronů, kteří usilují o maximalizaci energie, která udrží jejich stroje v letu a americké námořnictvo navíc naznačuje, že okolo těchto energetických uzlů by mohly být umístěny bezdrátové senzory ke sběru energie a udržování baterií nabitých.

To vše podněcuje představu hejna dronů sedících na elektrických drátech jako holubi, uvádí publicista. Přiznává, že to může znít komicky, ale dodává, že ve skutečnosti jde o oživení dávného konceptu.

"Napoleonské armády byly pověstné svou schopností 'přežít v poli' a předcházet potřebě náročného zásobování pomocí krádeží jídla a zásob v regionech, kterými procházely," připomíná Peck. Deklaruje, že dron, který dokáže dobíjet své baterie z nepřátelských energetických zdrojů, bude mít dostatek "šťávy" k vedení operací, jejichž délka bude limitována pouze mechanickou životností stroje, a to vše na "účet nepřítele".