Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AfD neuspěla se žalobou proti Merkelové kvůli uprchlíkům

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Protestní Alternativa pro Německo (AfD) neuspěla se žalobou proti migrační politice kancléřky Angely Merkelové (CDU). Všechny tři její návrhy zamítl ústavní soud jako nepřípustné. O svém rozhodnutí dnes soud informoval na svém webu.

AfD, která na kritice uprchlické politiky Merkelové do značné míry staví, u ústavního soudu napadla především rozhodnutí kancléřky ze září 2015 neuzavřít německé hranice před desítkami tisíc běženců, kteří v té době do země každý týden mířili. Protiimigrační strana je toho názoru, že Merkelová a její vláda měly jednat jen se souhlasem parlamentu.

The far-right #AfD has suffered defeat in Germany's Constitutional Court - the party claimed that Chancellor #Merkel's migration policy in 2015 infringed on parliamentary rights. Court: AfD wants to suppress gov. policy, not enforce own rights. pic.twitter.com/VP98v17l2g

— DW Politics (@dw_politics) 18. prosince 2018

Ústavní soud ale v rozhodnutí konstatuje, že se poslanecké frakci AfD, která žalobu podala, nepodařilo dostatečně doložit, že "by ji daná rozhodnutí vlády omezila na právech nebo bezprostředně ohrozila".

Alternativa pro Německo v roce 2015 navíc vůbec nebyla zastoupena v německém parlamentu, kam vstoupila až o dva roky později.

Soud také uvedl, že žaloba, která se využívá při sporech ústavních orgánů, není určena pro to, aby zavázala vládu ke konkrétnímu jednání, v tomto případě tedy vracení uprchlíků z německých hranic. AfD podle soudu šlo právě o to, nikoliv o prosazení práv parlamentu.

Témata:  Angela Merkelová Německo AfD

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy