Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británii dochází čas. Přípravy na tvrdý brexit začaly

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Britská vláda začne v plném rozsahu realizovat plány pro odchod z Evropské unie bez dohody s Bruselem, oznámil dnes mluvčí premiérky Theresy Mayové po dlouhé schůzi kabinetu. Podle Downing Street je prosazení dohody stále nejpravděpodobnějším vyústěním celého procesu, ministři se však shodli, že již nastal čas na posílení příprav na hrozící krach jednání. Nová podrobná doporučení pro Brity prý vláda zveřejní v následujících týdnech.

Do plánovaného vystoupení Británie z EU zbývá jen něco málo přes tři měsíce, přičemž výchozí možností je "neřízený" odchod, který by mnozí britští politici považovali za katastrofu. O podmínkách spořádaného brexitu vyjednaných britskou vládou má podle aktuálních prohlášení Mayové dolní komora parlamentu hlasovat až zhruba za měsíc.

I have put in an FOI request to see the government's #NoDealBrexit preparations & what it would mean for the UK. We must know the truth - the public and parliament cannot be kept in the dark. The Govt should publish in 20 days. #Brexit pic.twitter.com/uTRcJ5iCa6

— Julie Ward MEP (@julie4nw) 18. prosince 2018

"Kabinet se shodl, že... jsme nyní dosáhli bodu, kdy musíme tyto přípravy vystupňovat. To znamená, že nyní uvedeme do chodu zbývající prvky našich plánů pro odchod bez dohody," citovala premiérčina mluvčího agentura Reuters. První sérii dokumentů o okolnostech nespořádaného brexitu zveřejnila vláda na konci léta.

Další podrobnosti by se měli občané dozvědět v příštích týdnech a vláda zároveň doporučí britským firmám, aby podle svého úsudku aplikovaly vlastní opatření související s možným krachem brexitových vyjednávání. Mluvčí Mayové řekl, že s cílem připravit zemi na obávanou možnost by bylo zapotřebí prosadit vícero legislativních opatření.

Ministerstvo financí by mělo v nejbližší době ohlásit, jak bude naloženo s dodatečnými dvěma miliardami liber (asi 57 miliard Kč) vyčleněnými na přípravy pro brexit bez dohody. Úřady také rozešlou firmám a podnikatelským sdružením celkem 80.000 e-mailů s potřebnými informacemi.

Někteří britští novináři na twitteru hodnotili dnešní krok vlády jako významný posun, například Heather Stewartová z deníku The Guardian se však na věc dívá z jiného úhlu. "Když trošku poodstoupíte, je dost mimořádné, že vláda utrácí miliardy liber za přípravy Británie na cestu, která by podle kabinetu i většiny zákonodárců ve Westminsteru byla naprostou pohromou," napsala.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy