Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už 429 mrtvých po tsunami v Indonésii. Expert vysvětlil, jak devastující vlna vznikla

Obří vlny
Obří vlny
Foto: Pixmac

Vlna tsunami, která o víkendu zpustošila indonéské pobřeží Sundského průlivu, si vyžádala nejméně 429 mrtvých. Zpřesněnou bilanci dnes oznámily úřady, které dalších 154 lidí pohřešují. Zraněno bylo na 1500 lidí, informovala agentura DPA.

Vlna udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ ostrova Jáva.

Za příčinu tsunami je považován výbuch místní sopky Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy.

This picture explains how the Indonesia volcanic tsunami was generated. Many volcanic eruptions cannot generate tsunami. The Krakatoa volcanic mass should have been very large; probably a volume of a few kilometers cubed #IndonesiaTsunami #Krakatoa #Tsunami #Indonesia pic.twitter.com/lQCx3yrAgg

— Dr Mohammad Heidarzadeh (@Mo_Heidarzadeh) 23. prosince 2018

Místní obyvatelé byli vlnou zaskočeni, protože nedostali varování, jaké dostávají v případě hrozby tsunami v důsledku zemětřesení.

#BREAKING CCTV footages capture the moment a deadly #tsunami smashes into shores of western #Indonesia ?? on Saturday. Authorities said on Monday that the death toll has risen past 280 with more than 1,000 others injured. pic.twitter.com/uO0PvvFrAQ

— srb news (@srbnews0) 24. prosince 2018

Živel zničil stovky domů. Trosky stále prohledávají s pomocí psů záchranáři, kteří k pátrání po přeživších používají i drony.

Témata:  Indonésie EuroZprávy.cz tsunami

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy