Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíky z německých lodí si rozdělí osm zemí EU

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Devětačtyřicet migrantů ze dvou lodí německých nevládních organizací se může vylodit na Maltě. Následně budou přerozděleni mezi osm zemí Evropské unie. Oznámil to dnes podle agentury DPA maltský premiér Joseph Muscat na tiskové konferenci. Komisař EU Dimitris Avramopulos těmto zemím poděkoval za solidaritu.

Nechtění migranti strávili několik dní i týdnů na lodích u maltských břehů. Lodě totiž marně hledaly přístav, kde by mohly zakotvit. Malta a Itálie nechtějí do svých přístavů vpouštět lodě soukromých humanitárních organizací, pokud se země EU nedokážou shodnout na jejich přerozdělení.

Nyní však podle Muscata bylo dosaženo ad hoc dohody. Devětačtyřicet migrantů si přerozdělí Itálie, Německo, Francie, Portugalsko, Irsko, Rumunsko, Lucembursko a Nizozemsko. "V nejbližších dnech" mají být převzeti na palubu maltských námořních lodí a přepraveni na pevninu.

Dohody bylo dosaženo také ohledně dalších 249 migrantů, kteří na Maltě už jsou.

Plavidlo Sea-Watch 3 berlínské organizace Sea-Watch zachránilo 32 migrantů 22. prosince. Na palubě jsou podle dřívějších informací mimo jiné tři děti, jedno roční a další dvě ve věku šest a sedm let, tři nezletilí bez doprovodu a čtyři ženy.

Während sogar @Pontifex an europäische Politiker*innen appelliert, drücken sich die Entscheidungsträger*innen vor ihrer Verantwortung und sagen weiterhin NICHTS! Die Lage auf den Schiffen spitzt sich weiter zu.ES IST HÖCHSTE ZEIT ZU HANDELN! #Seebrücke#united4med pic.twitter.com/zL8Z3QLd9u

— Seebrücke (@_Seebruecke_) 7. ledna 2019

Na lodi Professor Albrecht Penck řezenské nevládní organizace Sea-Eye přebývá 17 zachráněných od 29. prosince.

"Bylo dosaženo ad hoc dohody. Z 249 migrantů, kteří jsou na Maltě a 49, kteří jsou na palubách Sea-Watch a Sea-Eye, bude 220 osob přerozděleno do jiných členských zemí nebo budou navráceni do zemí jejich původu," vysvětlil Muscat.

#Pressemitteilung https://t.co/xIrIZRSEZL

— sea-eye (@seaeyeorg) 7. ledna 2019

Ochotu přijmout migranty z německých lodí vyjádřila zhruba desítka zemí, ale Malta požadovala komplexní dohodu, která by zahrnovala i 249 migrantů přijatých na Maltě v posledních dnech.

"Malta nikdy neuzavřela své přístavy a zůstává bezpečným přístavem," prohlásil dnes Muscat s tím, že ale všichni musí respektovat mezinárodní pravidla a že jde o sdílený evropský problém.

Témata:  uprchlíci EU Malta

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy