reklama

Výsledek úterního hlasování, v němž Mayová utrpěla rekordní porážku o 230 hlasů, přivítal mimo jiných starosta Londýna Sadiq Khan, podle něhož musí nyní občané dostat šanci rozhodnout o dalším postupu.

"Je naprosto zásadní, aby premiérka jednala okamžitě a nadobro smetla ze stolu jakékoli vyhlídky na brexit bez dohody... Potřebujeme zásadní přehodnocení toho, jak toto klíčové rozhodnutí učiníme," citovala labouristického starostu zpravodajská společnost BBC.

Po novém referendu volá také skotská premiérka Nicola Sturgeonová. "Už bylo promrháno dost času. Je načase zastavit odpočet článku 50 (Lisabonské smlouvy) a znovu tuto otázku předložit voličům. Skotsko hlasovalo za setrvání v Evropské unii a neměli bychom být odvlečeni ven proti naší vůli," napsala na twitter.

Této možnosti se nebrání ani konzervativní poslanec a bývalý generální prokurátor Dominic Grieve. Voliči by podle něj při případném druhém plebiscitu měli mít možnost hlasovat i pro zvrácení brexitu. Grieve je prý zároveň připraven podpořit vládní plán odchodu z EU, pakliže by si to přáli občané.

"Verdikt parlamentu o dohodě Theresy Mayové je zcela jasný a rozhodný a věci se nyní musí změnit, počínaje vládou," řekl stínový ministr pro brexit Starmer v odkaze na dnešní hlasování o nedůvěře vládě. Očekává se však, že labouristé ve snaze svrhnout vládu neuspějí, načež pravděpodobně nastanou ve straně spory ohledně strategie pro další postup. Podle informací politické zpravodajky televize Sky News Beth Rigbyové hodlá dnes až 100 labouristických poslanců vystoupit na podporu nového referenda, ke kterému se lídr strany Jeremy Corbyn staví poměrně chladně.

Jeden z níže postavených členů britské vlády Rory Stewart BBC řekl, že parlament za současné situace musí dospět ke kompromisu s exekutivou. Připomněl, že jakákoli dohoda o brexitu musí být přijatelná i pro Evropskou unii.

Hledání kompromisního řešení nicméně bude složité i proto, že podle mnohých politiků a komentátorů dosud premiérka Mayová nepostupovala prozíravě a příliš nenaslouchala kritikům jejího plánu pro odchod z EU. Na twitteru se tak vyjádřil i konzervativní poslanec Nick Boles, který v úterý hlasoval pro předloženou brexitovou dohodu.

"Nemějte žádné pochyby o tom, že (Mayová) položila základy pro dnešní porážku. Přistupovala k jednáním o brexitu jako by disponovala většinou 150 hlasů ve sněmovně. Debatu vedla tak, jako by šlo o vnitrostranickou politickou záležitost a nikoli otázku zásadního národního významu," napsal Boles.