Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko zasadilo firmě Huawei tvrdou ránu. Ruší její sítě

Huawei P8
Huawei P8
Foto: Pixabay

Polsko nejspíš neumožní čínské firmě Huawei, aby se v zemi podílela na vybudování chystané sítě 5G, upřednostní evropské či americké firmy. Rozhodování polských úřadů tak zřejmě ovlivnilo zatčení zaměstnance této telekomunikační firmy podezřelého ze špionáže. S odvoláním na své zdroje z řad zaměstnanců polské státní správy a průmyslu to dnes uvedla agentura Reuters.

"Zadržení špiona znamená konec debat," prohlásil podle Reuters úředník polské vlády, ovšem pod podmínkou anonymity. Polská vláda už jedná o dalších krocích s EU a USA, ovšem o náhradě společnosti Huawei zatím nerozhodla. Mezi evropskými firmami přitom patří mezi nejsilnější dodavatele zařízení do 5G sítí finská Nokia a švédská společnost Ericsson.

Pro vyloučení Huawei z chystaných bezdrátových sítí nové generace se vyslovil i polský prezident Andrzej Duda. "Já jsem rozhodně spíš pro spolupráci s evropskými firmami či s těmi z USA než s výrobci z Asie," prohlásil prezident v rozhovoru pro polský server money.pl.

Polské úřady počátkem měsíce obvinily ze špionáže bývalého vysoce postaveného polského bezpečnostního důstojníka a zaměstnance Huawei pracujícího v Polsku. Na oba v pátek uvalily vazbu a hrozí jim až desetileté vězení. Polsko se v návaznosti na tuto aféru může stát další západní zemí, která omezuje přístup největšího světového výrobce telekomunikačních zařízení na svůj trh.

Zástupci firmy Huawei, která spojení se špionáží důrazně odmítá a zatčeného muže okamžitě propustila, tento týden jednali s představiteli polské vlády o bezpečnostních hrozbách. "Spolupracujeme s vládou a partnery v Polsku, abychom úřady přesvědčili, že naše technologie vůbec neohrožují sítě v zemi a naopak nabízí lepší propojení," cituje Reuters z prohlášení firmy.

Ne všichni jsou o tom ale přesvědčeni. Například bývalý ministr obrany a současný poslanec Tomasz Siemoniak soudí, že polskou alternativou k Huawei by měla být státní firma v konsorciu s dalšími partnery.

V západních zemích čelí Huawei obviněním, že úzce spolupracuje s čínskou vládou a že její zařízení je uzpůsobeno pro špionáž. Firma taková obvinění odmítá.

Zatímco Spojené státy zakázaly používání výrobků Huawei úřadům, přístup do chystaných 5G sítí firmě znemožnily Nový Zéland, Austrálie či Japonsko. V Evropě již výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise.

Na bezpečnostní hrozbu spojenou s používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE upozornil v prosinci i Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Témata:  Polsko Huawei mobily

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy