Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lhůta na výkupné vypršela: IS zavraždil dalšího rukojmího z Kanady

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Manila - Na Filipínách byl zabit další kanadský rukojmí. K jeho vraždě došlo poté, co vypršela lhůta, kterou islamisté ze Skupiny Abu Sayyafa stanovili k zaplacení výkupného.

Robert Hall byl unesen v září společně se třemi dalšími civilisty z Kanady, Filipín a Norska v přístavu nedaleko města Davao. Extremisté je pak převezli na odlehlý ostrov Jolo, který je baštou Skupiny Abu Sayyafa.

Prvního z Kanaďanů Johna Ridsdela zavraždili ozbrojenci 25. dubna, filipínská armáda našla jeho uříznutou hlavu. Kanadská a filipínská vláda poté zopakovaly, že se nadále drží politiky nevyplácení výkupného únoscům.

V rukou ozbrojenců ještě zůstává Hallova filipínská partnerka Marites Florová a Nor Kjartan Sekkingstad. Radikálové po únosu uvedli, že za každého z rukojmích žádají v přepočtu 21 milionů dolarů, později částku snížili na 6,4 milionu.

Filipínská armáda zahájila proti ozbrojencům vojenskou operaci. Povstalci podporují teroristickou síť Al-Káida a také bojovníky Islámského státu na Blízkém východě. Skupina Abu Sayyafa je obviňována z celé řady únosů za výkupné a také z pumových útoků a vražd, jimiž terorizuje Filipíny více než dvě desetiletí.

Témata:  Filipíny Skupina Abu Sayyafa Kanada Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy