reklama

V Antarktidě, na rozdíl od většiny severního pólu, pokrývají ledovce z velké části půdu. Z Archimédova zákona vyplývá, že led, který plave ve vodě, ani po roztátí její hladinu nezvýší. Proto představují výrazně větší riziko ledovce na jižním pólu, kde se jich velké množství nachází na pevném podloží. Thwaitesův ledovec je právě jedním z nich.

A je to skutečně veliký ledovec. Svojí rozlohou zhruba odpovídá americké Floridě a podle vědců je v něm uloženo dostatečné množství vody, aby po roztátí zvedl hladinu oceánů o 65 centimetrů. To však stále není všechno, neboť Thwaitesův ledovec slouží jako jakási hráz zadržující okolní ledovce. Pokud by roztál on, mohly by se dát do pohybu a sami se rychleji rozpustit. A to už by podle vědců mohlo zvednou hladinu světových moří o 2,4 metrů.

Nyní vědci z NASA odhalili, že se pod povrchem ledovce ukrývá ohromná dutina. Rozlohou odpovídá zhruba dvou třetinám Manhattanu a na výšku měří až 300 metrů. „Je dostatečně velká na to, aby pojala 14 miliard tun ledu,“ stojí ve zprávě. Většina z tohoto ledu odtála v posledních třech letech.

„Už několik let předpokládáme, že Thwaitesův ledovec není pevně spojen s podložím pod ním,“ řekl Eric Rignot z University of California, který se na výzkumu podílel. „Díky nové generaci satelitů nyní konečně můžeme vidět detaily,“ dodal.

Dutina byla odhalena díky radarům, které mají schopnost proniknout ledem. NASA je využila v operaci IceBridge, která od roku 2010 zkoumá spojitost mezi polárními regiony a klimatickou změnou. Vědci se spoléhali i na data z italských a německých satelitů.

Podle Pietra Milillla je velikost dutiny velice důležitá. „Čím více vody a tepla se dostává pod ledovec, tím rychleji taje,“ uvedl hlavní autor studie. Dutinu vytvořila teplá voda, která odtéká do trhlin v ledovci. Mezi podložím a tělem ledovce pak způsobuje erozi.

Pohyb ledovce zachycený na satelitních snímcích (0:10) | zdroj: YouTube

Thwaitesův ledovec odtává velmi rychle a do moře klouže rychlostí zhruba dvou kilometrů za rok. Přítomnost takto rozsáhlé dutiny však vědce překvapila. Nyní se chystá mezinárodní vědecká mise s názvem The International Thwaites Glacier Collaboration, která by od léta měla začít přímo na ledovci působit. Pětiletý projekt by měl „přinést odpovědi na nejzásadnější otázky o jeho procesech“.