Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státy V4 a Beneluxu se ani dnes neshodly na otázkách spojených s migrací

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – V Praze se dnes sešli ministři zahraničí zemí Beneluxu a Visegrádské čtyřky. Z jednání vyplynulo, že se sice obě skupiny neshodnou na otázkách spojených s migrací, ale že rozhodně nejsou nepřátelé. Kromě migrace byla tématem jednání také problematika evropské sousedské politiky se zaměřením na Východní partnerství, Rusko, bezpečnostní politika a NATO nebo britské referendum o setrvání v EU.

Začátkem května lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn prohlásil, že z některých prohlášení zemí Visegrádu o migraci dostává záchvaty. Dnes dodal, že neshody v otázce migrace sice trvají, ale V4 i Benelux jsou součástí jedné unie a jejich úkolem je najít řešení problému.

Ani v Praze společné řešení zástupci obou skupin nenašli, podle Asselborna však prodiskutovali své názory. „Visegrádská skupina a Benelux nejsou nepřátelé, jsou to země, které patří do jedné unie. Máme jenom jednu unii a naším úkolem je najít řešení," dodal Asselborn, jehož země momentálně Beneluxu, tedy skupině Belgie, Nizozemsko a Lucembursko, předsedá.

Spor mezi V4 - tedy Polskem, Českem, Maďarskem a Slovenskem, s dalšími zeměmi EU vyvolal odmítavý postoj Visegrádu k přerozdělování statisíců migrantů podle kvót. Lucemburský ministr teď zopakoval, že podstatou řešení musí být solidarita vyjádřená společně všemi zeměmi unijní osmadvacítky.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v roli zástupce předsednické země V4 doplnil, že názory na migraci se v otázce kvót různí, ale považuje za důležité, že i tak jsou obě strany schopny spolu o svých pozicích jednat.

Společné schůzky ministrů zahraničí Beneluxu a Visegrádu by se v budoucnu měly stát tradicí. Oproti původnímu plánu chyběli na dnešní schůzce v Praze ministři zahraničí Polska, Slovenska a Nizozemska, kteří vyslali své zástupce.

Témata:  Visegradská čtyřka uprchlíci EU

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.