reklama

Čištění zubů není tak jednoduchá záležitost, jak by se mohlo na první pohled zdát, Mechanické působení kartáčů odstraňuje lepivý zubní plak - směs bakterií, kyselin a lepkavých vedlejších produktů a zbytků jídla. Plak se na zubech formuje přirozeně ihned po jídle. A pokud dosáhne určitého stupně zralosti, může vážně poničit naše zuby. Za jak dlouho začne plak škodit, není známo, ale je to nejméně 12 hodin, uvádí server Science Alert.

Bakterie konzumují cukr a jako vedlejší produkt vytvářejí kyseliny, které ze zubů smývají minerály, takže na nich vznikají mikroskopické otvory, které ale nevidíme. Pokud si tedy zuby nečistíme pravidelně, mohou se tyto otvory postupně zvětšovat.

Elektrické kartáčky na zuby mohou být efektivnější než manuální čištění malá hlava zubního kartáčku pomáhá dostat se i do špatně přístupných oblastí v ústech, zatímco štětiny se střední délkou vám pomáhají efektivně vyčistit zuby, aniž by došlo k poškození dásní a zubů. Ať už ale používáte jakýkoliv kartáček, důležité je především to, že si zuby čistíte dvě až tři minuty dvakrát denně.

Nezapomínejme také zubní kartáček vyměňovat jednou za 2 až 3 měsíce. V případě rýmy nebo jakékoli nemoci, bychom si zubní kartáček měly vyměňovat hned po zotavení.

Důležitý je i výběr zubní pasty. Dobře se při nákupu podívejte, zda obsahuje fluor, který zabraňuje vzniku zubního kazu. Fluor nahrazuje chybějící minerály v zubech, díky čemuž jsou silnější. Pro maximální užitek použijte zubní pastu s koncentrací 1350-1500 ppmF. Toto číslo znamená koncentraci fluoridu v dílech na milion. Tato informace by měla být uvedena na zadní straně tuby, proto si při výběru zubní pasty vždy prostudujte její složky.

Například ne všechny dětské zubní pasty jsou dostatečně silné, aby z nich měly děti maximální užitek. Váš zubní lékař vám jim proto může předepsat fluoridovou zubní pastu s vyšší koncentrací na základě posouzení rizika zubního kazu u vašeho dítěte nebo u vás.

Důležité je čistit si zuby hlavně před spaním. Když spíme, vytváříme méně slin než ve dne. Zuby jsou proto méně chráněny a jsou citlivější. Po čištění zubů v noci nejezte a nepijte nic kromě vody .

Jakmile si zuby vyčištěné, neoplachujte si ústa vodou nebo ústní vodou. Možná vám to přijde zvláštní, ale tím smyjete fluorid. Může být těžké si na to zvyknout, ale může tak omezit zubní kaz až o 25%, tvrdí experti.

Naopak po každém jídle bychom si měli ústa propláchnout vodou, sklenicí sody nebo ústní vodou, čímž zabráníme tomu, aby naše zuby zůstali dlouho v kyselém prostředí. 

Stejně tak bychom měli omezit přidaný cukr a nahradit ho jen přírodním, který se nachází například v ovoci. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, aby přidané cukry tvořily méně než 5 procent z denního příjmu kalorií. Pro dospělé a děti starší 11 let je to asi 30g - asi osm čajových lžiček - cukru denně. V mnoha případech by stačilo jen přestat sladit horké nápoje a omezit sladkosti.