Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovlivňoval Babišův Agrofert evropské dotace? Německý časopis přišel s vážným obviněním

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Dnešního vydání německého časopisu Der Spiegel se zabývá děním kolem skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Magazín píše, že zástupci skupiny zřejmě měli v Česku vliv na podobu pravidel rozdělování evropských dotací.

Der Spiegel tvrdí, že má indicie vedoucí k takovému závěru k dispozici evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který prověřuje kauzu Čapího hnízda. Babiš prý disponuje v Bruselu rozsáhlou sítí důvěrníků a tak je vyšetřování případu podle časopisu složité.

V této souvislosti zmiňuje Spiegel například Tomáše Nejdla, člena kabinetu eurokomisařky pro regionální politiku Coriny Cretsuové, Daniela Brauna, zástupce vedoucí kabinetu české eurokomisařky Věry Jourové, či nového člena Evropského účetního dvora Jana Gregora, který byl dříve náměstkem na ministerstvu financí.

I když Babiš vedení Agrofertu, který zaměstnává 30.000 lidí včetně 4400 v Německu, v roce 2014 opustil, zůstává stále jeho jediným vlastníkem. Spiegel uvádí, že existují pochybnosti o tom, že Babiš nemá - jak sám tvrdí - na každodenní chod své společnosti žádný vliv.

Jedním z důkazů údajného ovlivňování rozdělování evropských dotací ze strany Agrofertu je dle časopisu schůzka, ke které došlo 25. května 2015, která se měla uskutečnit v prostorách vyhrazených Babišovu hnutí ANO v českém parlamentu. Tématem setkání měl být nový Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) s rozpočtem 4,4 miliard eur (119 miliard Kč).

Tyto finance měly původně určeny pro malé a střední podniky, podle Spiegelu se ale právě na této schůzce zástupcům Agrofertu podařilo vyjednat jiná pravidla. Klíčovým důkazem má být anonymní e-mail, který se o schůzce místopředsedy představenstva Agrofertu Petra Cingra s náměstkem ministra průmyslu Tomášem Novotným zmiňuje.

Společnost Agrofert jakýkoli vliv na podobu těchto pravidel odmítá. Cingr se hájí tím, že na schůzce jednal z pozice prezidenta Svazu chemického průmyslu a zvýšení hranice čerpání dotací pro velké firmy na 40 procent místo Bruselem požadovaných 20 procent prý neprosazoval v zájmu Agrofertu, ale v zájmu firem zastoupených ve svazu.

V Evropském parlamentu nicméně roste tlak, aby členské státy rozdělování evropských dotací přísněji kontrolovaly, uvedl Der Spigel. Problémy s kontrolou evropských dotací v Česku se bude podle Spiegelu rozpočtový výbor europarlamentu zabývat na počátku tohoto týdne. Případ Čapí hnízdo je podle časopisu Der Spiegel příkladem slabin rozdělování evropských dotací.

Témata:  Agrofert Andrej Babiš EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy