Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová požádá o odklad brexitu. Do kdy chce Londýn nově odejít?

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Britská premiérka Theresa Mayová požádá Evropskou unii pouze o krátký odklad brexitu. S odvoláním na nejmenované vysoké státní činitele o tom dnes informovaly televize Sky News a BBC.

Konkrétní navrhovaný nový termín odluky Sky News nezná, bude to prý ale nejpozději do 30. června, aby se Londýn nemusel zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu.

Podle současného harmonogramu by měla Británie z EU odejít k 29. březnu, tedy za devět dní. Britský parlament ale opakovaně neschválil připravenou dohodu s Bruselem o podmínkách brexitu a Londýn se nyní chce vyhnout neřízené odluce.

The @BBC has been seen to be one of the handmaidens of #Brexit. Every pointless Vox Pop goes to a Leave area & mainly interviews staunch Leave voters. @BBCNews never reports that a 3 figure number of constituencies have now flipped to #Remain ??I'm now appalled by BBC News. pic.twitter.com/EXKjjQaaaR

— #RevokeArticle50 #TIG #FBPE?#PeoplesVote #JC4P45 (@TheStephenRalph) 19. března 2019

Ve hře proto zůstaly krátký odklad, který by umožnil dohodu ještě schválit, případně dlouhý odklad pro nové rozhodnutí o britském postoji. Vyloučeno podle komentátorů stále není ani odvolání brexitu.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy