Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo bude zpřísňovat dětské sňatky. Chtějí tak bránit mladé uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německo řeší problém spojený s velkým počtem nově příchozích, mezi nimi se totiž podle úřadů do země dostávají stovky mladých nezletilých nevěst. Němečtí politici proto plánují zpřísnit zákony týkající se dětských sňatků.

Úřady zaregistrovaly už stovky případů manželství mezi dětmi a dospělými, která byla uzavřena předtím, než tito lidé dorazili jako uprchlíci do Německa. Informoval o tom Bild. Téměř ve všech případech šlo o nezletilé dívky, které se už ve své vlasti vdaly za dospělé muže.

Noviny odkazují na data pocházející od orgánů státní správy a z Konference ministrů spravedlnosti.

Například Bavorsko zaznamenalo ke konci dubna 161 případů sňatků dětí do 16 let a 550 případů týkající se svateb dětí mladších 18 let. Spolková země Baden-Württemberg evidovalo 117 případů, a Severní Porýní-Vestfálsko nejméně 188 případů.

Konference ministrů spravedlnosti tvořena zástupci ze všech spolkových zemí zvažuje, zda by neměl být zvýšen zákonný věk pro uzavření manželství v Německu na 18 let pro všechny. Podle tohoto věku by pak měly být uznávány právě i zahraniční sňatky.

V současné době je minimální věk pro manželství 18 let, ale se souhlasem rodičů a soudního povolení je dovoleno brát se už od 16 let.

Ministr spravedlnosti pro Severní Porýní-Vestfálsko, Thomas Kutschaty, řekl Bildu, že „neexistuje žádný jasný právní základ, jak v Německu zakázat to, co je podle mnohých neslušné". „Potřebujeme jasný zákon," burcuje.

Spolková ministryně pro rodinné záležitosti Manuela Schwesigová uvedla, že by takovou změnu podpořila. „Nikdo by neměl být nucen do manželství, natož nezletilé dívky," řekla. „Tyto případy ukazují, že ochrana dětí a mládeže musí být vztažena také na uprchlíky."

Elisabeth Winkelmeier-Beckerová, mluvčí CDU/CSU potvrdila, že „je zde rostoucí počet nezletilých dívek, které jsou již vdané, většinou za dospělé muže".

„V Německu je manželství mezi například čtrnáctiletou dívkou a dospělým mužem naprosto nepřijatelné," pokračovala Winkelmeier-Beckerová. „Stát má ochrannou povinnost také v případě nezletilých uprchlíků," dodala. Minulý měsíc se soud v Bambergu v Bavorsku rozhodl uznat manželství syrské dívky, která byla provdána za svého dospělého bratrance, když jí bylo 14.

Mezinárodní nevládní organizace SOS dětské vesničky v květnu varovala, že je stále více uprchlických dětí nuceno vstoupit do manželství proti jejich vůli. Skupina uvedla, že došlo k nárůstu počtu svateb zejména u dívek z válkou zničené Sýrie.

Před válkou tvořily 13 procent všech manželství uzavřených v Sýrii páry, kde jeden nebo oba byli mladší než 18 let. Teď je to více než 51 procent. Jedním z důvodů je to, že rodiny chtějí finančně i materiálně zabezpečit své dcery, uvedla Alia Al-Dalliho, ředitelka SOS dětských vesniček na Středním východě.

Ale důsledky takových svateb mohou být zničující: dívky odejdou ze školy a jsou také společensky izolované, navíc jsou často oběťmi domácího a sexuálního zneužívání ze strany mnohem starších manželů, říká Al-Dalli.

Světová zdravotnická organizace uvádí, že dětské nevěsty jsou také mnohem častěji umírají na komplikace při těhotenství nebo porodu.

Témata:  uprchlíci Německo svatby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy