Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přínos NATO pro USA? Američané v průzkumu jasně řekli, co si o alianci myslí

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Téměř čtyři pětiny obyvatel Spojených států oceňují přínos Severoatlantické aliance pro svou zemi. Vyplývá to z průzkumu výzkumného centra Pew, podle něhož se na prospěšnosti NATO shodují bez ohledu na politické preference.

Téměř osm z deseti Američanů, přesně 77 procent, považuje americké členství v NATO za dobré pro USA. Tento údaj se nijak výrazně neliší od posledního podobného průzkumu z roku 2016.

Tehdy američtí voliči vyslali do Bílého domu Donalda Trumpa, který v kampani a na začátku svého působení v úřadě razil velmi kritický příštup k alianci. Později jej však zmírnil a výtky adresuje takřka výhradně výdajům amerických spojenců na obranu, které jsou podle něho příliš nízké.

Podle 42 procent Američanů je NATO stejně prospěšné pro jejich zemi jako pro ostatní členské státy. Že je významnější pro další země než pro USA, to si myslí 34 procent z nich, opačný názor má 15 procent.

NEW: Big majorities of Democrats (82%) and Republicans (71%) say being a member of NATO is good for the US. But Republicans are much more likely than Democrats to say the alliance is more important to other member countries than it is to the US. https://t.co/yu7qwW4lbV pic.twitter.com/rivNB2Llwp

— John Gramlich (@johngramlich) 2. dubna 2019

Institut uspořádal anketu v souvislosti se 70. výročím vzniku NATO, které si dnes ve Washingtonu připomenou ministři zahraničí členských zemí aliance.

Američané jsou podle průzkumu rozděleni v pohledu na to, zda by USA měly hrát stále silnou roli vůdčí světové velmoci. Zatímco 49 procent respondentů si myslí, že by se Washington měl věnovat problémům a konfliktům v zahraničí méně než dnes, podle 44 procent je zachování velké aktivity ve světě dobré pro americkou budoucnost.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) USA průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.