Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové mají zpráv o brexitu plné zuby, přestávají politikům věřit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Drtivá většina Britů má plné zuby každodenního zpravodajství o brexitu a v době aktuální krize není nadšena působením ani jedné ze dvou hlavních politických stran. Taková jsou zjištění výzkumu společnosti Britain Thinks provedeného v týdnu, na jehož konci měla Británie podle původního plánu opustit Evropskou unii. Ve většině respondentů nevyzpytatelný vývoj kolem brexitu vyvolává zmatení a lidé zřejmě příliš nevěří, že se politici dokážou s chaosem vypořádat.

Podle deníku The Guardian průzkum a výsledky doprovodných skupinových diskusí představují pro politiky neradostné, byť asi nepřekvapivé čtení. "Ukazuje, že výrazná většina veřejnosti je z brexitu nejen znuděná, zmatená a zneklidněná, ale také nedůvěřuje politikům s ohledem na nalezení řešení," napsal list.

S výrokem "nejsem nadšený ani z jedné z hlavních stran" souhlasilo 84 procent z 2004 dotázaných. Jen o procento nižší míru ztotožnění zaznamenalo tvrzení: Mám po krk toho, že je to (brexit) každý den ve zprávách. Podle 70 procent respondentů navíc další a další zprávy jen přidávají věci na nepřehlednosti.

Read the front-page coverage of our latest #BrexitDiaries research here. 64% of the public think Brexit anxiety is bad for our mental health https://t.co/nMMrXeTqsn

— BritainThinks (@BritainThinks) 3. dubna 2019

"Výhoda toho, kdybychom odešli v pátek (29. března), by byla ta, že bychom to už nemuseli poslouchat. Nechci to nijak bagatelizovat. Bylo by krásné zapnout televizi a nemuset se na to dívat a posunout se dál," řekl jeden z účastníků průzkumu. Přes 60 procent respondentů uvedlo, že úzkost spojenou s děním kolem brexitu považují za škodlivou pro duševní zdraví.

Ačkoli rozhovory s účastníky podle The Guardian ukázaly jistý obdiv k premiérce Therese Mayové za její vytrvalost, lidé od ní stejně jako od dalších politiků dobrý výsledek příliš neočekávají. Podle 51 procent dotázaných je u předsedkyně vlády stranická politika výše než národní zájem, přičemž s tímto hodnocením nesouhlasilo jen 32 procent lidí. U lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna byl poměr ještě méně příznivý: 70 procent ku 13.

Co se týče scénářů, které by veřejnost v souvislosti s brexitem preferovala, nový průzkum potvrzuje značnou podporu pro odchod z EU bez dohody, který si nepřejí lídři evropských zemí a zjevně ani Mayová. Jako nejlepší variantu jej nicméně označilo 46 procent respondentů, zatímco zrušení brexitu jich jako správnou cestu uvedlo o sedm procent méně.

Témata:  Brexit Velká Británie průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy