Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Kuciak: Kočner neuspěl se stížností, vyšly najevo další informace

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Slovenská prokuratura zamítla stížnost Mariana Kočnera na obvinění v případu loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. S odvoláním na Kočnerova advokáta o tom dnes informovala slovenské média.

Policejní vyšetřovatel letos v březnu obvinil Kočnera z objednání Kuciakovy vraždy, při které přišla o život i žurnalistova partnerka Martina Kušnírová. V případu byly ještě loni na podzim obviněny ještě čtyři další osoby. Všem obviněným hrozí doživotí.

Kočner byl jedním z lidí, kterým se Kuciak ve svých článcích často věnoval. Žurnalistovi v telefonickém rozhovoru v roce 2017 podnikatel vyhrožoval, že najde "špínu" na něj a na jeho rodinu a získané informace zveřejní. Kvůli tomu se Kuciak obrátil na policii, ta však věc odložila.

Vyšlo také najevo, že Kočner nechal Kuciaka a další novináře sledovat. Do tohoto sledování byli podle tisku za úplatu zapojeni bývalí příslušníci slovenské civilní tajné služby SIS.

Kočner je od loňského června ve vazbě kvůli případu, ve kterém spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem čelí obžalobě z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,77 miliardy Kč).

Podle dřívějších informací se jeden z obviněných v případu Kuciakovy vraždy, Miroslav Marček, přiznal, že na Kuciaka a Kušnírovou střílel právě on. Bývalého vojáka Marčeka přitom vyšetřovatelé původně označovali v případu za řidiče; za střelce považovali jiného obviněného Tomáše Szabóa. Policie pak na základě Marčekova svědectví našla v řece Váh část pistole, která mohla být použita při vraždě zmíněné dvojice.

Témata:  Slovensko Ján Kuciak Marián Kočner

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy