Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína staví novou obří zbraň. Může změnit poměr sil

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Čína výrazně posílí své námořnictvo svou první, vlastně vyrobenou letadlovou lodí a tím dále rozšíří své schopnosti působit mimo úzkou oblast svých břehů, uvádí zpráva Pentagonu. Čínské námořnictvo během posledních let výrazně narostlo a nyní zahrnuje i vícero lodí, než kolik mají USA.

„V nadcházejících desetiletích se zaměřují na realizaci silné a prosperující Číny, která je vybavena armádou ‘světové třídy’, která zajišťuje postavení Číny jako velmoci, s cílem objevit se jako přednostní mocnost v Tichomoří,“ uvádí zpráva.

Minulý rok Pentagon vyhlásil strategické soupeření s Čínou a Ruskem za svou top prioritu. Jednalo se o oficiální vyhlášení odklonu od boje s terorismem, který dominoval americké vojenské strategii od 11.září 2001.

Únorová zpráva Defense Inteligence Agency (DIA) zmiňují Čínu a Rusko jako hlavní hrozby ohrožující vojenskou dominaci USA ve vesmíru. Podle zprávy obě mocnosti vyvíjejí zbraně, které budou moci zasáhnout klíčovou vesmírnou infrastrukturu USA, na které je do velké míře postavena jejich vojenská strategie i v pozemní oblasti.

Čtvrteční práva Pentagonu odhaluje, že USA vnímají i světové vody jako stále důležitější oblast strategického soupeření.  Čínské námořnictvo se „dále rozvíjí v globální sílu a postupně rozšiřuje svůj operační dosah mimo východní Asii do trvalé kapacity operovat ve stále větším rozsahu.“

První Čínou vyrobená letecká loď, která má zajistit tento námořní globální dosah, by měla být zařazena do námořnictva a začít operovat na vodách tento rok. Podle zpráv čínských státních médií komunistická strana též plánuje nukleárním pohonem poháněnou leteckou loď schopnou udržet se na moři po delší období.

Čína má už k dispozici jednu leteckou loď, Liao-ning, kterou zakoupilo od Ukrajiny. Jednalo se v podstatě jen o trup letecké lodi vyráběné Sověty. Čína ji tak v podstatě musela celou vytvořit.

V porovnání s USA mají Čína i Rusko více lodí – každé okolo 300. Nicméně, většinou se jedná o menší a méně vyzbrojené lodě, které americké námořnictvo ani nezahrnuje ve svých propočtech své námořní vojenské síly. Americké lodě bývají robustnější, těžší a mocnější co se týče síly i vojenských schopností.

Nad Čínou a Ruskem, které má též jednu letadlovou loď, vítězí především v počtu letadlových lodí. USA jich má 11, přičemž v roce 2017 spustila první loď stejného jména z třídy Gerald R. Ford. Dalších pět se už vyrábí či se přistupuje k jejich výrobě.

Ve vojenském střetu by tedy USA nad Čínou zřejmě díky svému stále mocnějšímu námořnictvu zvítězily. Nicméně, podle serveru Business Insider má Čína výhodu v delším dosahu svých raket, což by se mohlo ukázat být klíčovým.

USA a jejich spojenci si uvědomují, že Čína nyní fakticky vládne v tzv. „třech mořích“ – Jihočínském, Východočínském a Žlutém moři – a snaží se ji v těchto vodách příliš neprovokovat.

 Nicméně, poslání dvou amerických lodí Tchajwanským průlivem, které se uskutečnilo minulý týden, lze číst jako zprávu USA, že nehodlají opustit Tchaj-wan a své zájmy v Jihočínském moři. USA si nicméně dávají pozor, aby neposlaly skrze průplav flotilu nebo leteckou loď, což by mohlo být považováno za příliš velkou provokaci.  

Témata:  Čínská lidová osvobozenecká armáda Čína USA U.S. Navy

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy