reklama

V neděli se demonstrací v sedmimilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí, podle policie bylo účastníků 338.000. Na dnešek odpůrci extradičního zákona vyzvali občany k protestní stávce. "Připojím se k boji proti tomuto zlému zákonu," prohlásil Wong před novináři po odchodu z věznice.

Masové protesty už přiměly Lamovou k omluvě za "nedostatky v práci vlády" a k odkladu schvalování kritizovaného zákona na neurčito. Demonstranti ale požadují, aby se návrh zákona zrušil úplně a aby Lamová odstoupila. "Musí přijmout zodpovědnost a odstoupit," uvedl Wong na adresu Lamové, kterou označil za lhářku.

Čínské ministerstvo zahraničí nicméně dnes zopakovalo, že Lamová má plnou podporu Pekingu. Stejně se ve svém úvodníku vyjádřil oficiální list China Daily, který také znovu kritizoval zahraniční síly, jež se podle něj do krize v Hongkongu vměšují. "Podpora Lamové ze strany Číny neopadne, ani v důsledku pouličního násilí a zlovolné intervence cizích vlád," píše se v úvodníku listu China Daily.

Sporný návrh extradičního zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli podle demonstrantů čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům. Správkyně Hongkongu Lamová naproti tomu zdůrazňuje, že zákony o vydávání jsou nezbytné, pokud se Hongkong nemá stát rájem zločinců na útěku.

Podle pozorovatelů citovaných zpravodajským serverem BBC News propuštěný studentský vůdce Joshua Wong pravděpodobně ještě přispěje k mobilizaci davů a zvýší tlak na Lamovou.

Wong byl lídrem studentských protestů, jejichž účastníci na podzim 2014 požadovali svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí komise, v níž převažují stoupenci centrální čínské vlády. Demonstrace tehdy trvaly několik týdnů a účastnilo se jich v některé dny až 100.000 lidí.

Wong byl odsouzen ke třem měsícům vězení loni v lednu za pohrdání soudem kvůli tomu, že během protestů stejně jako několik dalších demonstrantů neopustil místo, které soud nařídil vyklidit. Proti verdiktu se Wong odvolal a byl propuštěn na kauci. Letos v květnu mu odvolací soud trest snížil na dva měsíce.

Po nedělních masových protestech dnes v centru Hongkongu zavládl klid, i když několik stovek převážně mladých demonstrantů v oblasti kolem vládního a parlamentního komplexu stále zůstává, napsala agentura AP. Demonstranti chtějí pokračovat ve svých protestech, dokud vláda návrh zákona nestáhne.