Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oslavy slunovratu ve Finsku se zvrtly, utonulo pět lidí

Finsko, ilustrační foto
Finsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Během víkendových oslav letního slunovratu se ve Finsku utopilo pět lidí, další dva lidé pak zemřeli při silničních nehodách. V pondělí o tom informovala finská televize YLE. Astronomické léto, jehož příchod obyvatelé severských zemí tradičně bouřlivě vítají, nastalo 21. června, hlavní veselí pak vedle páteční noci připadlo na víkend.

Hasiči měli ve Finsku letos plné ruce práce také s hašením nepovolených vater. Vzhledem k tomu, že v zemi platí varování před požáry lesa i travního porostu, je ze zákona zakázáno rozdělávat táboráky bez souhlasu úřadů.

Na severu Finska pak oslavy zhatilo sychravé počasí. Policie v Oulu uvedla, že díky tomu neměla prakticky žádnou práci.

Oslavy slunovratu bývají ve Finsku kvůli divoké konzumaci alkoholu často tragické. Jedním z nejtragičtějších se stal rok 1999, kdy utonulo dvacet lidí, naopak v roce 2014 se utopil jeden člověk. Média tehdy uváděla, že to bylo poprvé od roku 1989, kdy slunovratové veselí skončilo jen jediným utopencem.

Televize YLE se před týdnem obsáhle věnovala otázce, proč se jinak klidní Finové během slunovratu chovají jako utržení ze řetězu. Dospěla k jednoduché odpovědi, že smrtící kombinací jsou alkohol a krajina plná jezer, na jejichž březích se oslavy konají.

Témata:  Finsko utonutí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy