Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivá zpráva expertů: 80 milionů lidí přijde o práci kvůli počasí!

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Globální oteplování učiní horko v některých částech zemích světa tak nesnesitelné, že to povede k ztrátě až 80 milionů pracovních míst, tvrdí studie OSN. Důsledky klimatickým změn pocítí hlavně pracovníci v zemědělství a obyvatelé Jižní Asie a Afriky. Studie varuje, že se dá očekávat, že zhoršení pracovních a životních podmínek ještě posílí migraci z těchto zemí.

Lidské tělo dle Mezinárodní organizace práce (ILO) dokáže snášet bez utrpení teplo, které nepřesahuje 35 stupňů Celsia. Nad tuto míru vzniká tzv. tepelný stres. Někteří pracovníci na světě už musí snášet 40 stupňová vedra. To se projevuje na jejich výkonu práce, uvádí server Deutsche Welle.

Studie organizace OSN nazvaná „„Práce na teplejší planetě - dopad tepelného stresu na produktivitu práce (Working on a Warmer Planet - The Impact of Heat Stress on Labour Productivity)" tvrdí, že výrazné zvýšení tepelného stresu povede do roku 2030 ke snížení produktivity na celém světě o ekvivalent 80 milionů pracovních míst na plný úvazek. V peněžní hodnotě by se jednalo o ztrátu ve výši 2,1 bilionů eur.

Dle konzervativních odhadů, které počítají s celosvětovým nárůstem teploty o 1,5 stupně Celsia do roku 2100, by se takové zvýšení stalo realitou již v roce 2030. Světová meteorologická organizace OSN však předpokládá, že by teplota do konce století mohla vzrůst o 3 až 5 stupňů. 

Vzrůst teplot v důsledku klimatických změn nejhůře dopadne na zemědělství, ve kterém pracuje téměř jedna miliarda lidí na celém světě. Podle prognózy do roku 2030 dojde ke ztrátě 60% pracovních míst v tomto sektoru.

Velmi postižené bude stavebnictví, o něco méně, ale stále významně, se tepelný stres dotkne i environmentálních, havarijních, údržbářských a opravářských služeb jako i cestovního ruchu, sportu, dopravy a některých forem průmyslové práce.

Z regionů bude nerovnoměrně zasažena především Afrika a Jižní Asie, kde jsou už dnes jsou problémy s klimatickými změnami viditelné. Práci by mělo ztratit až 50 milionů lidí. To pravděpodobně ještě posílí migraci z těchto zemí. Už nyní v Africe dochází v důsledku klimatických změn k masivním přesunům lidí, většinou z vesnic do měst. Zatím se jedná primárně o domácí migraci, postupně by se ale mohla kvůli vedru a s ním spojeným problémům měnit na mezinárodní a mezikontinentální.

Studie vyzývá světové vlády, aby přijala nebytná opatření v boji proti tepelnému stresu. Ty např. zahrnují strukturální transformaci venkovských ekonomik, aby zemědělci nemuseli v nových podmínkách pracovat tak tvrdě, stejně jako programy rozvoje dovedností a investice do infrastruktury a technologií pro boj s účinky tepla v různých částech světa.

Témata:  globální oteplování Afrika migrace práce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy