reklama

"Mysleli jsme si, jak jsou vynikající," řekl Timmermans v pořadu Panorama, který BBC odvysílá dnes večer a z něhož již zveřejnila úryvky. "Že v nějakém koutě kdesi ve Westminsteru mají knihu ve stylu Harryho Pottera se všemi triky a věcmi, co dělat."

Pak ale viděl tehdejšího ministra pro brexit Davida Davise mluvit na veřejnosti a jeho názor se změnil. "Viděl jsem, že nepřichází, nejedná, předvádí se jinde a pomyslel jsem si: ´Pane jo, oni nemají plán, oni nemají plán´." To bylo podle něj šokující s ohledem na škody, které nepřipravenost způsobila.

"Hodiny tikají a vy nemáte plán. Bylo to jako když svobodník Jones (v Británii známá seriálová postava) křičel ´nepanikařte, nepanikařte´. Pobíhali kolem dokola jako idioti," prohlásil Timmermans.

Callanan podle AP reagoval, že Timmermans trousí dětinské urážky ohledně britského vyjednávání, a nazval jej hloupým hochem. To je podle AP rovněž narážka na britský sitcom Dad's Army, kde vystupuje zmíněný svobodník Jones. Výraz "stupid boy" je podle AP slavnou hláškou z tohoto humoristického seriálu. "Diplomatický jazyk je v trapu," komentovala to agentura.

Britové odhlasovali odchod z Evropské unie v referendu v roce 2016. Brexit byl ale odložen, protože se premiérce Therese Mayové nepodařilo dohodu o rozluce prosadit v parlamentu. Nový termín brexitu je 31. října.

Příští týden bude mít země po probíhajícím hlasování členů konzervativní strany nového premiéra, podle průzkumů se jím stane někdejší ministr zahraničí Boris Johnson. O jeho přístupu v počátcích jednání o brexitu Timmermans prohlásil, že se mu nezdál úplně upřímný. "Vždycky jsem měl pocit, že hraje nějaké hry," dodal.

Timmermans není prvním unijním představitelem, který si kvůli vleklým jednáním o brexitu nebral servítky. Předseda Evropské rady Donald Tusk se v únoru zamyslel nad tím, jak asi vypadá místo v pekle pro zastánce britského odchodu z EU, kteří pro něj nemají konkrétní plán. V březnu pak prohlásil, že v pekle je místa dost. Reagoval tak na otázku novinářky, zda by na toto místo měli být posláni i britští poslanci, kteří nechtějí schválit dohodu premiérky Mayové o podmínkách brexitu. Nadávku ale nepoužil.