reklama

Ve čtvrtek Racketeová o záchranné operaci u libyjských břehů vypovídala před soudem v sicilském městě Agrigento. O tom, zda bude obviněna, rozhodne italské státní zastupitelství nejdříve v září, informovala německá média.

Po čtyřhodinové výpovědi Racketeová na tiskové konferenci vyznala Evropskou unii, aby předešla podobným blokádám jako je ta italská. Řím odmítá přijímat plavidla s novými uprchlíky. O společném evropském mechanismu řešení migrace jednali ve čtvrtek na neformální schůzce v Helsinkách ministři vnitra zemí EU, aniž by dosáhli dohody. Znovu by se měli sejít počátkem září na Maltě.

Před začátkem setkání v Helsinkách se podle agentury APA zástupci řady unijních zemí vyslovili pro vytvoření nouzového mechanismu, který by měl pomoci především Maltě a Itálii, kam připlouvá ze severní Afriky nejvíce migrantů.

Italský ministr vnitra Matteo Salvini, který vede krajně pravicovou Ligu a prosadil ve vládě ráznou protiimigrační politiku, se dnes ohledně Racketeové nechal slyšet, že se nemůže dočkat, "až tuhle rozmazlenou komunistku vykážou a pošlou domů".

Racketeová minulý týden podala na Salviniho žalobu - tvrdí, že proti ní na sociálních sítích rozdmýchával nenávist, a chce dosáhnout toho, aby mu byly zablokovány účty na facebooku a twitteru.