reklama

Nejvyšší představitelka Slovenska pak Francii ocenila jako blízkého partnera a spojence v Evropské unii a v Severoatlantické alianci. V této souvislosti mimo jiné rovněž zdůraznila, že obě země sdílejí společné hodnoty.

Macron vyzdvihl, že se s Čaputovou zcela shodují v oblasti evropské integrace. "Společně se angažujeme, aby Evropa vzala svůj osud do vlastních rukou," řekl. Prezidentku přitom ocenil za to, že jí "záleží na právním státu a na všech evropských hodnotách". V této souvislosti ji také označil za symbol sjednocené Evropy.

Čaputová zdůraznila, že do Paříže přijela reprezentovat Slovensko jako zemi, která ve značné míře podporuje členství a integraci EU. "Máme zájem na tom, aby se tato integrace dále prohlubovala a upevňovala v úctě k hodnotám, jako je svoboda, demokracie a právní stát," poznamenala.

Na prosazování těchto hodnot podle ní bude záviset i úspěch Evropské unie. Důležité přitom bude porozumění mezi zeměmi a vzájemná spolupráce, dodala.

Po společném prohlášení se konalo jednání delegací obou prezidentů a poté i rozhovor Macrona a Čaputové mezi čtyřma očima. Slovenská prezidentka dnes také položí květy před pařížským hudebním klubem Bataclan, kde 13. listopadu 2015 zahynulo při teroristickém útoku 90 lidí.

Ve čtvrtek Zuzana Čaputová před návratem do vlasti ještě položí květy k soše generála Milana Rastislava Štefánika.