Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Písečné bouře se objevují stále častější. Jeden z důvodů jsou i války

Písečná bouře, ilustrační foto
Písečná bouře, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Na Blízkém východě roste počet písečných bouří, problémy má ale i Asie. Důvodem je dle odborníků OSN nejen oteplování, ale také ozbrojené konflikty. Ve válkách se totiž špatně hospodaří s vodou a půdou.

Program OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) předpovídá, že do deseti let bude například Irák čelit až 300 písečným nebo prašným bouřím ročně. Nyní je jich tam za rok v průměru 120.

"Na Blízkém východě v posledních 15 letech přibylo písečných bouří a zvýšila se i jejich síla. Jedním z hlavních zdrojů je Irák, kde se kvůli výstavbě přehrad snižuje průtok vod tamními řekami. Zmizely mokřady a vysychají jezera, a to nejen v Iráku, ale i v Íránu. Sedimenty, které na místě zůstávají, jsou významným zdrojem prachu," vysvětlil meteorolog Enric Terradellas se Světové meteorologické organizace (WMO).

Podle íránského ministerstva zdravotnictví jsou písečným bouřím vystaveni obyvatelé 14 íránských provincií. "Tady je tak prašný vzduch, že jsem začal mít dýchací problémy. Běžně trpím kašlem, musím mít neustále zavřená okna a je třeba mít neustále puštěnou klimatizaci," řekl stanici BBC muž jménem Džasím z Ahvázu na jihozápadě Íránu.

"Lidé v zemědělských oblastech na území Sýrie neobdělávají pozemky, protože jsou buď na útěku, nebo bojují. Myslím si, že bývalá pole teď podléhají erozi," řekl Nick Middleton z Oxfordské univerzity.

"Aralské jezero vysychá a problémy s prachem narůstají v Kazachstánu a Mongolsku," řekl Alexander Baklanov z WMO. Písečné bouře, které vznikají v Mongolsku v poušti Gobi, přenášejí prach do Číny, na Korejský poloostrov i do Japonska.

Témata:  písečné bouře Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy