Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražedné počasí v Indii: Písečná bouře zabila nejméně 125 lidí

Písečná bouře, ilustrační foto
Písečná bouře, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Nejméně 125 lidských životů si už vyžádala písečná bouře, která v noci na čtvrtek zasáhla sever Indie. Špatné počasí má podle meteorologů trvat i nadále. Silný vítr a blesky zdevastovaly mnoho vesnic a ničily domy. Kromě více než stovky mrtvých bylo mnoho lidí při bouři zraněno. Podle indických úřadů jde o nejtragičtější bilanci obětí při podobné události za posledních 20 let. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC.

V nadcházejících dnech může podle sdělení úřadů bilance obětí dále stoupat.

Nejvíce zasaženy byly státy Uttarpradéš a Rádžasthán, kde padala elektrická vedení, byly zničeny domy a bouře rovněž zabíjela dobytek. Zasažen byl také stát Ándhrapradéš.

U mnoha domů, často postavených z nepálených cihel, se propadla střecha nebo se zřítily stěny, které pohřbily spící obyvatele. Některá obydlí zachvátily plameny poté, co do nich udeřil blesk.

Podle meteorologické služby se bouře před víkendem rozšíří a zasáhne další oblasti.

Rozsah zkázy je zvlášť velký ve městě Ágra, kde se nachází známá hrobka Tádžmahal z bílého mramoru, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO a denně přitahuje desítky tisíc turistů.

Indicky premiér Naréndra Módí na twitteru uvedl, že je ztrátou životů velmi zarmoucen a kondoloval rodinám obětí.

Lidé nebyli v Indii na bouři připraveni, protože začátek monzunové sezony se očekává až za zhruba šest týdnů .Vláda státu Uttarpradéš rozhodla, že rodiny obětí bouře dostanou 400.000 indických rupií (128.000 Kč).

Témata:  Indie písečné bouře počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy