Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obyvatelé Velké Británie budou volit mezi špatným a horším, říká nositel Nobelovy ceny

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Do prezidentských voleb v USA zbývají stále čtyři a půl měsíce, ale již příští týden proběhne hlasování, které je pro budoucnost světa stejně důležité - britské referendum o setrvání v Evropské unii, tvrdí ekonom Paul Krugman. Laureát Nobelovy ceny za ekonomii v komentáři pro server New York Times konstatuje, že obyvatelé Spojeného království budou bohužel volit mezi špatným a horším a klíčovou otázkou zůstává, co je co.

Škodu nelze vyčíslit

Ekonom bez okolků přiznává, že příští týden hodí do hlasovací urny lístek pro setrvání v EU. Učiní tak navzdory tomu, že dle jeho soudu je EU hluboce nefunkční a prokazuje jen malé náznaky k reformě. "Ale britský odchod - brexit - by zřejmě věci pouze zhoršil, nejen pro Británii, ale pro Evropu jako celek," varuje Krugman.    

Z ekonomického hlediska je věc podle nositele Nobelovy ceny jasná: Brexit by zemi poškodil. Nemusel by sice nezbytně vést k obchodní válce, ale nepochybně by negativně ovlivnil britský obchod se zbytkem Evropy, omezil jeho produktivitu a výnos, uvádí Krugman. Dle jeho kalkulací, které se shodují s dalšími odhady, by Británie v případě opuštění EU přišla zhruba o 2% HDP, což označuje za velkou ránu. Za mnohem obtížnější však expert považuje vyčíslení rizika, nakolik by brexit poškodil City of London - britský Wall Street - která je velkým zdrojem vývozu a příjmů. Celkové hospodářské škody by tak byly výrazně větší, poukazuje ekonom.    

Krugman nicméně považuje za zveličené obavy, že volba odchodu může zpustit novou finanční krizi. "Británie není Řecko," deklaruje odborník. Připomíná, že země má vlastní měnu a v této měně si také půjčuje, tudíž zde odpadá riziko runu, který vytváří měnový chaos. V posledních týdnech sice stoupenci odchodu jednoznačně posilovali, ale britské úrokové sazby se snížily, nikoliv zvýšily, čímž kopírovaly globální propad zisků, vysvětluje expert.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"I tak, z pohledu ekonomiky vypadá brexit jako špatný nápad," deklaruje Krugman. Poukazuje na některé hlasy, které tvrdí, že opuštění EU by umožnilo Británii dělat úžasné věci - zahájit deregulaci a uvolnit magii trhu, což by vedlo k masivnímu růstu. To však ekonom označuje za pouhé voodoo zabalené do britské vlajky. "Jde o stejnou fantazii o volném trhu, která se vždy a všude ukázala jako iluzorní," píše ekonom. Dodává, že ekonomická argumentace ve prospěch brexitu není nikterak zásadní.    

Proč je tedy expert tolik skeptický ohledně setrvání Británie v Unii? Krugman konstatuje, že jedním z důvodů je skutečnost, že dopady brexitu by byly nerovnoměrné. Londýn a jihovýchod Anglie by zasáhl velmi tvrdě, zatímco oslabení libry, kterou by odchod způsobil, by mohlo ve skutečnosti pomoci některým výrobním regionům na severu, předjímá odborník.

Odchod je nezvratný

Za mnohem podstatnější důvod ale ekonom označuje smutnou realitu, v níž se EU momentálně nachází. Takzvaný evropský projekt začal před více než šedesáti lety a dlouho dobu přinášel velmi dobré výsledky, připomíná Krugman. Dodává, že podpořil nejen obchod a zvyšoval hospodářský růst, ale stal se také valem míru a demokracie na kontinentu s hrozivou historií.      

"Dnešní EU je ale zemí eura, největší chyby založené na německém trvání na přeměně krize jedné tepané měny v morální hru hříchů - jiných lidí pochopitelně - které musí být zaplaceny za cenu devastujících rozpočtových škrtů," kritizuje odborník. Tvrdí, že Británie prokázala dobrý instinkt, když si zachovala libru, ale není izolovaná od dalších problémů evropského přesahu, především zavedení volného pohybu osob bez společného vládnutí.     

Ekonom sice dává za pravdu argumentům, že problém kupříkladu rumunských přistěhovalců využívajících britské veřejné zdravotnictví je zveličován a přínos migrace výrazně převyšuje tyto náklady. Na druhou stranu zdůrazňuje, že takto lze stěží přesvědčit veřejnost frustrovanou omezováním veřejných služeb, navíc za situace, kdy důvěryhodnost expertů nakloněných EU je velmi nízká.   

Za nejvíce frustrující věc ohledně EU nicméně Krugman považuje skutečnost, že se nikdo  nikdy nepoučil z chyb, ani je nepřiznal. "Je velmi těžké zjistit, zda v Bruselu či Berlíně probíhá nějaké hledání jádra hrozivých hospodářských výsledků po roce 2008," uvádí odborník. Proto částečně sympatizuje s těmi Brity, kteří nechtějí setrvat v systému, jenž nabízí velmi malou zodpovědnost, byť sám připouští vysokou cenu, kterou by země zaplatila za odchod.  

"Otázka ale zní, zda by britská volba odejít cokoliv zlepšila," pokračuje ekonom. Domnívá se, že by mohlo jít o prospěšný šok, který by evropské elity vytrhl z jejich uspokojení a vedl k reformám. Krugman se však obává, že ve skutečnosti by se věci mohly jen zhoršit. Připomíná, že chyby EU vedou k děsivému nárůstu zpátečnického rasistického nacionalismu, avšak brexit by tyto síly s velkou pravděpodobností ještě posílil, jak v Británii, tak na kontinentu.   

Expert připouští, že jeho závěry o politických dopadech brexitu mohou být mylné, a zároveň může přeceňovat své zoufalství ohledně neochoty EU reformovat se. Právě v tom však tkví podle Krugmana podstata věci. Odkazuje na názor oxfordského profesora Simona Wren-Lewise, dle kterého bude mít Británie i v budoucnosti možnost EU opustit, pokud nyní setrvá, avšak současný odchod bude v praxi nevratný. "Musíte si být opravdu, opravdu jistí, že Evropa je nenapravitelná, abyste podpořili brexit," shrnuje expert. Z tohoto důvodu bude hlasovat pro setrvání, byť nepůjde o radostnou volbu. "Volba však musí být učiněna a já jsem se snížil k tomuto," uzavírá nositel Nobelovy ceny.  

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy