Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí po brexitu návrat k nacionalismu? Německý ministr se obává nejhoršího

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Berlín - Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se obává vlny nacionalismu, která by mohla zasáhnout země EU, pokud se Britové v referendu vysloví pro brexit.

"Pokud by se Britové rozhodli pro odchod z Evropské unie, nebudeme moci následující den prostě pokračovat v normální práci v dvaceti osmi bez jednoho," uvedl německý ministr v rozhovoru poskytnutém deníkům mediální skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Evropa podle Steinmeiera nyní potřebuje dostatek sil a vášně na to, aby čelila sílícím nacionalistickým tendencím. "My v Evropě totiž máme společnou zodpovědnost za to, že se nevrátíme k nacionalismu jednotlivých národních států," řekl německý šéfdiplomat.

Rozpad Evropské unii hrozí po případném brexitu i podle předsedy protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage. V rozhovoru poskytnutém rakouskému časopisu News řekl, že "až Británie vystoupí, budou následovat další". "Bude to jako koňské závody. Kdo půjde první: vy (Rakušané) a nebo snad přece jen Dánové?" uvedl Farage s tím, že odchod dalších zemí z EU očekává do půl roku po brexitu.

Za "hrozný" označil případných odchod Británie z EU na facebooku také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. Členství Londýna evropskému bloku podle něj totiž "ideologicky svědčí", neboť vystupuje proti zneužívání sociálních dávek, proti centralizačním tendencím Bruselu a na podporu liberální hospodářské politiky.

Témata:  Brexit Frank-Walter Steinmeier EU

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy