Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské noviny obrací stránku. Už nejsou pro brexit

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Většina britských listů je spíše euroskeptická, ale přesto poměrně dost titulů nakonec před čtvrtečním referendem podpořila setrvání země v EU.

Rozhlasové a televizní zpravodajství musí být - a také je - podle pravidel vyvážené, zatímco britské listy známé svou halasností a stranickostí takovými ohledy svázány nejsou.

Vytrvale protievropské články a titulky založené často na posunech a zveličení jsou běžnou součástí některých zejména bulvárních listů, které burcují nejen proti direktivám o zakřivení banánů, ale v posledních letech i proti imigrantům a zločinnosti přistěhovalců z východní Evropy.

Bulvár Daily Express tak varoval, že Migranti platí jen sto liber, aby zaplavili Británii. Daily Mail zase minulý týden přinesl na titulní straně snímek uprchlíků v dodávce s palcovým titulkem Jsme z Evropy - pusťte nás dovnitř. Ale i seriózní konzervativní list The Daily Telegraph uvádí své články titulky jako Evropští zločinci mohou volně žít v Británii.

Protiunijní zaměření britského tisku potvrdila studie Institutu Reuters pro studium žurnalistiky na Oxfordské univerzitě, která zkoumala články v denících od února do konce dubna. Z 928 článků na téma EU bylo 45 procent zaměřeno ve prospěch brexitu (britského odchodu z EU) a 27 procent opačně.

Nejvíce zaujatý byl Daily Mail, ale pro brexit byly i bulváry Daily Express, Daily Star, The Sun a list The Daily Telegraph. Pro setrvání v unii bylo víc článků v Daily Mirror, The Guardian a ve Financial Times. Relativně vyrovnané bylo zaměření materiálů v The Times s mírnou převahou pro brexit.

Shodou okolností je klíčová osobnost nynější kampaně, Boris Johnson, bývalým známým novinářem. Mezi jiným byl zpravodajem The Daily Telegraph v Bruselu. Bývalý zpravodaj The Times v Bruselu Martin Fletcher v pátek napsal na Facebooku, že Johnson psal "články, které byly bezpochyby barvité, ale také groteskně přehnané nebo zcela nepravdivé". "Editoři ostatních novin pak chtěli jen články o anonymních bruselských byrokratech, kteří vnucují Británii absurdní pravidla, nebo o pletichařících Evropanech, kteří se proti nám spojují," napsal Fletcher.

I tak podporu členství v EU vyjádřily i listy, které byly dosud ve svých článcích spíše proti. Řadí se k nim nejen Financial Times, týdeníky The Economist a New Statesman, spíše levicový The Guardian, nedělník The Observer patřící do stejné mediální skupiny, levicový bulvární nedělník Sunday Mirror, ale i konzervativní The Times, které patří euroskeptickému Ruppertu Murdochovi, ovšem mají řadu městských čtenářů podporujících EU. Ještě větším překvapením je podpora Mail on Sunday, sesterského nedělníku Daily Mail.

Překvapením není podpora brexitu od stabilně pravicového a stabilně protiunijního nedělníku The Sunday Telegraph.

Témata:  Brexit Velká Británie noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy