Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Týrání zvířat? V Brazílii použili jaguára k olympijské ceremonii, pak se situace zvrhla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ZOO Brno

Sao Paulo - V Brazílii zastřelili samici jaguára krátce po ceremoniálu štafetového předávání olympijského ohně, při němž byla Juma přítomna. Veřejnost je v šoku, olympijský výbor se omlouvá.

Juma s obojkem ležela při pondělní ceremonii ve vojenském výcvikovém středisku ve městě Manaus připoutaná na řetěze. Po ní se ale vytrhla chovatelům a vběhla do areálu zoo, které se v centru nachází. Na vojáka, který ji chtěl znovu odchytit, zaútočila. Pokus zastavit ji uspávacími střelami se nezdařil, takže byla zastřelena ranou do hlavy.

Zdroj: YouTube

"Udělali jsme chybu, když jsme dovolili, aby byla olympijská pochodeň, symbol míru a jednoty mezi národy, postavena vedle divokého zvířete v řetězech. Tato scéna odporuje našemu přesvědčení i našim hodnotám. Mrzí nás, jak to dopadlo, a zaručujeme, že na hrách v Riu se takové situace opakovat nebudou," oznámil organizační olympijský výbor na facebooku.

Veterinář Diogo Lagroteria z brazilské organizace ochrany přírody Ibama řekl, že jaguára nelze nikdy považovat za domácí a mírné zvíře.

K incidentu se vyjádřila také mezinárodní organizace Lidé pro etické zacházení se zvířaty (PETA). "Kdy se poučíme? Divoká zvířata držená v zajetí a nucená dělat věci, jichž se bojí, jsou pro ně bolestivé nebo nepřirozené, jsou to tikající bomby," řekla ředitelka této organizace Brittany Peetová.

Témata:  Olympijské hry 2016 zvířata Brazílie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy