Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie po vlně posměchu povolila demonstraci v Paříži

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzské ministerstvo vnitra ustoupilo a nakonec dalo svolení pro čtvrteční demonstraci v Paříži, kterou svolaly odbory na protest proti sporné reformě zákoníku práce.

Akce, jejíž ranní policejní zákaz odůvodněný bezpečnostními obavami vyvolal pobouření odborů a některých levicových politiků, se nakonec uskuteční, ale jen na "zabezpečené trase" v okruhu 1,6 kilometru kolem náměstí Bastily.

Protest svolalo sedm odborových svazů. Účastníci manifestace chtěli projít od náměstí Bastily na náměstí Nation. Úřady ale podle listu Libération požadovaly, aby demonstrace byla "statická" - tedy uskutečnila se na jednom vybraném místě. Obávaly se totiž, aby se nezvrhla v násilnosti jako předchozí demonstrace.

Podle agentury AFP by to byl první zákaz odborové manifestace po několika desetiletích. Mnozí lidé ale na sociálních sítích ihned uváděli, že na protestní akci dorazí i přes zákaz. Šéf jednoho z odborových svazů obvinil premiéra Manuela Vallse z "bezuzdného autoritářství". Šéfové odborů poté jednali s ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem a po ukončení schůzky oznámili, že demonstrace se bude smět konat.

"Divadelní zvrat," komentoval to list Le Parisien. Jean-Luc Mélenchon, představitel krajně levicové Levé strany, zase na svém twitteru sarkasticky podotkl, že demonstranti se budou moci "pohybovat statickým způsobem v kruhu".

Socialistická vláda trvá na změnách zákoníku, Kritici reformy tvrdí, že změny příliš zvýhodňují zaměstnavatele na úkor zaměstnanců a oslabují postavení lidí na pracovním trhu.

Témata:  demonstrace v Paříži Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy