Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z věznice Guantánamo byl propuštěn dalšího vězneň podezřelý z terorismu. Bude z něj famrář v Černé Hoře

Věznice, ilustrační fotografie
Věznice, ilustrační fotografie
Foto: Original Communications

Washington - Z nechvalně proslulé věznice Guantánamo byl propuštěn další vězeň. Prezident Barack Obama chce ještě před koncem svého mandátu v lednu zařízení uzavřít. Stále je v něm 80 osob podezřelých z terorismu.

Propuštěn byl Jemenec. Občany této země vzhledem k bojům v jejich vlasti USA neposílají domů. Abdal Málik Abdal Vaháb Rahabí je tak druhý vězeň z Guantánama poslaný letos do Černé Hory.

"Černá Hora se připojuje k americkým přátelům a spojencům v Evropě, protože přijala mnoho vězňů a pomáhá nám přiblížit se k našemu cíli, jímž je uzavření toho zařízení," řekl Lee Wolosky, pověřený na ministerstvu zahraničí záležitostmi kolem Guantánama.

Věznice byla zřízena před 14 lety pro osoby podezřelé z terorismu. Podle amerických úřadů má být většina vězňů v příštích týdnech odvezena, 29 z nich do jiných zemí. Zůstane pouze skupina mužů obviněných nebo usvědčených z válečných zločinů nebo považovaných za příliš nebezpečné na to, aby byli propuštěni.

Jemenec Rahabí se do Guantánama dostal krátce po otevření věznice. Podle dokumentů odjel z Jemenu do Afghánistánu a připojil se "téměř určitě" k Al-Káidě. Nebyl ale obviněn ze žádného zločinu a podle úřadů není tak nebezpečný, aby nemohl být propuštěn. Ve věznici se učil anglicky a několika vězni se zapojil do přípravy zemědělské farmy, které se chce věnovat po propuštění.

Témata:  U.S. Base Guantanamo 1 USA Černá Hora věznice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy