Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bude velmi těsný, je to 50:50. Cameron už odvolil

Britský premiér David Cameron
Britský premiér David Cameron
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Když se posledních šest průzkumů před referendem v Británii zprůměruje, je poměr hlasů mezi stoupenci a odpůrci brexitu rozdělen přesně na polovinu. Z hlasování těží sázkové kanceláře.

Od ledna letošního roku, kdy byl rozdíl až desetiprocentní ve prospěch stoupenců setrvání, se podíl odpůrců unie postupně zvyšoval. Jejich hlas nabyl převahy zhruba před týdnem, nyní je ale poměr sil vyrovnaný.

VIDEO: Premiér David Cameron přijel k volbám

Zdroj: YouTube

Americký list The New York Times dnes napsal, že předpovědi jsou těsné, ale britské referendum má už nyní jasného vítěze: jsou jím sázkové kanceláře. Pokud jste ve středu v Londýně vsadili na setrvání v EU devět liber (asi 320 korun), máte šanci vyhrát jen dvě, napsal newyorský deník. Sázka jedné libry na odchod může naopak vynést až trojnásobek.

Podle britských bookmakerů je pravděpodobnost, že země z Evropy neodejde, až osmdesátiprocentní. Sázkové kanceláře jsou si jisty, že hospodářské zájmy přikazující zůstat zvítězí nad idejemi národní identity.

Sázení je na ostrovech masivní. Jen za úterý a středu prosázeli občané Spojeného království víc než tři miliony liber, většinou online. Tři čtvrtiny z nich tipovaly setrvání.  Ve srovnání s objemy prosázenými na dostizích a fotbalu je to ovšem zlomek. Za sázky na zápasy evropského fotbalového šampionátu, který v těchto dnech hostí Francie, utratí Britové půl miliardy liber.

Témata:  Brexit David Cameron Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy