Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Analytik se zaměřil na média ovládaná Kremlem: Snaží se ovlivnit dění ve Velké Británii

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva – Tématu brexitu se už celé měsíce věnují média po celém světě. Server The Interpreter se zaměřil na to, jaké informace přináší ruská anglicky psaná média ovládaná Kremlem. Z analýzy jejich obsahu vyplývá to, o čem se už dlouho mluví. Rusko podporuje kampaň odpůrců EU, podle analytiků doufá, že odchodem Velké Británie bude unie výrazně oslabena.

Server připomíná, že „kanály Kremlu", které před několika měsíci lobbovaly za Jeremyho Corbyna jakožto vůdce opozice, nyní výrazně podporují příznivce brexitu. Už v době, kdy britský premiér David Cameron jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem o reformě vztahů mezi EU a Londýnem, anglicko-jazyčná televizní stanice RT a zpravodajský portál Sputnik podle analýzy události „systematicky jednostranně pokrývaly" tak, aby zdůraznily kampaň příznivců brexitu.

Na stránkách Sputniku podle výzkumníků převažovaly zprávy, které měly negativní vyznění vůči příznivcům EU a setrvání země v osmadvacítce. „Sputnik a RT citovaly neúměrný počet reakcí aktivistů hlásajících odchod. Zastánci setrvání naopak dostali menší prostor," píše se v analýze zpravodajství.

„Otázkou je, zda je tato nerovnováha legitimní publicistika, nehoda nebo úmysl. RT prohlašuje, že poskytuje 'alternativní perspektivu'; Sputnik říká, že 'vypráví nevyslovené'. Takové snahy jsou v žurnalistice legitimní. Nicméně zde neplatí. Debata o brexitu byla široce sledována v médiích hlavního proudu, jak RT, tak Sputnik citovaly běžné zdroje, včetně Reuters, Sky News a BBC, takže nemohou říkat, že vypráví 'nevyslovené příběhy'," vysvětlují analytici.

Studie poukazuje také na to, že oba ruské zpravodajské kanály neposkytují alternativní komentáře. Převzaly například zprávu agentury Reuters, citovaly z ní však jen příznivce brexitu, zatímco názor druhého tábora prostě odstranily.

Jediným logickým závěrem tak podle analytiků je, že se ruské anglicky publikované zpravodajství ani nesnaží poskytovat jiný pohled, ale hlásá jen ten, který jim vyhovuje. „Protože jde o kanály placené ruskou vládou, vypadá ta jako další pokus ovlivnit diskuzi a dění ve Velké Británii," dodávají výzkumníci.

Témata:  Brexit Rusko média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy