Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel ještě varuje poslední Brity před volbou. V případě brexitu se uskuteční schůze EU

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Berlín - Pokud se dnes v referendu Britové rozhodnou odejít z EU, je velmi pravděpodobné svolání mimořádné schůze Evropského parlamentu už na počátku příštího týdne.

O mimořádné schůzi europarlamentu by měla v pátek ráno, kdy už budou známy výsledky hlasování, rozhodnout takzvaná konference předsedů, tedy šéf EP Martin Schulz a lídři jednotlivých politických frakcí.

V případě britského rozhodnutí pro odchod z EU tak Brusel zažije velmi hektický počátek týdne. Europarlament by byl nejspíš svolán na úterý, vyloučen ale stále ještě není ani pondělní termín.

Případný brexit by kromě jiného nejspíš znamenal také odchod stávajících 73 britských členů Evropského parlamentu a tím určitou změnu rozložení sil jednotlivých politických frakcí. V EP nyní zasedá celkem 751 poslanců.

VIDEO: Poslední varování z Bruselu: Britové, neodcházejte z EU

Zdroj: YouTube

Předseda EP Schulz počátkem měsíce ve Štrasburku novinářům připomněl, že britští europoslanci mají v zásadě právo dokončit svůj mandát jako zástupci občanů všech unijních zemí.

V této chvíli přitom není jasné, kdy by přesně Británie přestala součástí unie být. Výsledek hlasování pro odchod by totiž byl pobídkou k zahájení několikaletého vyjednávání o detailech "rozvodu". Podle unijních smluv jsou na dohodu dva roky, tento termín však může být po souhlasu všech členských zemí prodloužen.

Dvě desítky britských konzervativců jsou součástí frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) spolu s jedním členem Ulsterské unionistické strany, 20 labouristů patří do socialistické frakce (S&D), po jednom britském europoslanci mají také další europarlamentní frakce a jeden je nezařazený.

"Napětí v europarlamentu je citelné, jezdím sem více než deset let, ale takovou atmosféru jsem tu ještě nezažila," řekla dnes ČTK česká europoslankyně Dita Charanzová. Nebylo si podle ní možné nevšimnout, že v parlamentních lavicích dnes právě britští kolegové chyběli.

Témata:  Brexit EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy