Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské referendum skončilo. Podle YouGov hlasovalo pro setrvání v EU 52 procent Britů

Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)
Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)
Foto: Caty Black, Globe24.cz

Londýn - Den D pro Velkou Británii a potažmo celý svět, od rána se volilo po celé Británii, účast byla enormní. První oficiální náznak bychom se mohli dozvědět v 1 hodinu SELČ. Podle výzkumu agentury YouGov hlasovalo 52 procent Britů pro setrvání v unii. Referendum jsme pro vás sledovali celý den, jak se vše vyvíjelo, se můžete podívat níže.

Británie zůstane v EU?

Oficiální výsledky by měli Britové znát ještě před snídaní, podle výzkumu agentury YouGov by měla Británie setrvat v EU, z 52 procent měli hlasovat pro setrvání. Agentura se ptala pěti tisíc lidí při odchodu z volebních místností, z výzkumu ji vyšel čtyř procentní rozdíl v neprospěch brexitu. Po tomto oznámení ihned posílila libra.

Dopravní kolaps

Kvůli intenzivním bouřkám dnes v okolí Londýna kolabovala doprava, cestující na přeplněném londýnském nádraží Waterloo mají obavy, že se nedostanou včas domů a nestihnou odevzdat hlas v referendu.

Dopravní kolaps kvůli počasí postihl kromě londýnského nádraží Waterloo i další frekventované dopravní uzly jako jsou nádraží Canon Street, Charing Cross, London Bridge a Victoria. Tisíce lidí, kteří v metropoli uvízli, možná nestihnou odevzdat svůj hlas.

At London Cannon St. No trains. Haven't voted. Ballot on kitchen table in Kent #EUref #flooding pic.twitter.com/aalup8IZjH

— Sian Williams (@sianwilliams100) 23. června 2016

Druhé referendum

Deník upozorňuje, že že se důležitým prvkem britského referenda stala neschopnost předních představitelů země poučit se z předchozích zkušeností s referendem. V roce 2014 totiž došlo ke hlasování v referendu o osamostatnění Skotska.

„Předpovědi ekonomické katastrofy opět nestačily k tomu, aby přetáhly rozhodující počet voličů na stranu zachování statusu quo před hlasovacím dnem. A podruhé za méně než dva roky premiér David Cameron do dne referenda vstoupil s tím, že politická budoucnost jeho země nejistě visí na vlásku," uvádí deník.

Upozorňuje, že zastánci setrvání v EU včetně Camerona znovu použili hesla a argumenty, které zazněly i během skotského referenda. To přitom skončilo velmi těsně: 55 % pro setrvání, 45 % pro odtržení.

Tvořily se velké fronty

Ve čtvrti Wandsworth v jihozápadní části londýnského centra podle zpráv na twitteru stojí fronty, které tam při parlamentních volbách nebývají. Řada čekajících se vytvořila i ve West Hampsteadu na severozápadě města a na řadě dalších míst v metropoli i na venkově.

"Nikdy jsem ve volbách nemusela stát ve frontě. Všichni to berou vážně!," napsala na twitteru obyvatelka Londýna Rebeca Soniová. "Před volební místností jsem nikdy frontu neviděl, a to tu žiju deset let," připojil se uživatel Mauro Murgia.

V zemi podle médií panuje napjaté očekávání a nálada je nervózní. O nezkrotných vášních kolem referenda svědčí informace bulvárního listu The Sun, podle níž někteří stoupenci odchodu z EU vyzývají voliče, aby k zaškrtnutí příslušného boxu na hlasovacím lístku používali výhradně britská, nikoli evropská pera.

Sázkaři jsou zatím jediným vítězem

Americký list The New York Times dnes napsal, že předpovědi jsou těsné, ale britské referendum má už nyní jasného vítěze: jsou jím sázkové kanceláře. Pokud jste ve středu v Londýně vsadili na setrvání v EU devět liber (asi 320 korun), máte šanci vyhrát jen dvě, napsal newyorský deník. Sázka jedné libry na odchod může naopak vynést až trojnásobek.

Níže výsledky posledních průzkumů

The final final polling table - the numbers against which the pollsters will be judged pic.twitter.com/0wyCVgo4Qy

— Mike Smithson (@MSmithsonPB) 23. června 2016

Farage hlasoval ráno, věří v nízkou účast. Cameron odvolil dopoledne

Jeden z hlavních britských odpůrců EU Nigel Farage věří, že nízká účast voličů při referendu přinese vítězství táboru stoupenců odchodu Británie z unie. Vyjádřil se tak k průtrži mračen, která zasáhla Londýn. Hasiči tam museli vyjíždět k 300 nálehávým žádostem o pomoc. Sám Farage hlasoval blízko svého domova v Kentu už ráno.

Meteorologové vyhlásili pro jihovýchodní Londýn a hrabství Essex bezprostřední nebezpečí záplav, napsal The Daily Telegraph. Obvyklou denní kvótu ostrých výjezdů vyčerpali ráno londýnští hasiči během hodiny.

Několik volebních místností muselo být kvůli stoupající vodě uzavřeno, mnoho dalších funguje ve ztížených podmínkách, informoval list The Times. Nejméně dvě volební střediska musela být přemístěna jinam. V Londýně se na několika místech kvůli vysoké vodě voliči nemohli k urnám dostat.

Britský premiér David Cameron dnes dopoledne odvolil v referendu a poté vzkázal, aby lidé podpořili setrvání Spojeného království v integrované Evropě.

"Jděte a hlasujte pro větší a lepší Británii uvnitř reformované EU," vzkázal předseda vlády voličům.

Cameronův hlavní soupeř Boris Johnson, bývalý londýnský starosta, naopak označil referendum za poslední šanci vyřešit problém s Evropou. Svůj hlas v Londýně vhodil do urny i předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Svůj lístek do urny v Glasgow vhodila také skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která stejně jako další lídři hlavních politických stran hlasovala pro evropskou budoucnost země.

"Skotsko může mít velký vliv na výsledek hlasování," řekla podle listu The Scotsman před hlasováním Sturgeonová, která v kampani dlouhodobě zdůrazňovala výhody, jež má členství v EU pro Skoty. Podle ní by v případě vítězství takzvaného brexitu mohli přijít až o 300.000 pracovních míst závislých na současných dohodách v rámci unie.

Podporovatel brexitu, konzervativní poslanec Henry Smirh se na twitteru pochlubil, jak vypadá volební lístek. Přímo on zatrh možnost "opustit EU".

#iVoted just now for the UK to leave the EU for a positive future of greater democracy and world free trade. pic.twitter.com/jP9MJBlCuP

— Henry Smith MP (@HenrySmithMP) 23. června 2016

Pro setrvání v EU by byl i Churchill

Kdyby žil, hlasoval by bývalý britský premiér Churchill v referendu pro setrvání Británie v Evropské unii. V dnes zveřejněném rozhovoru poskytnutém španělskému deníku El Mundo to politikův vnuk Soames.

Evropská unie je podle něj zárukou míru a prosperity v Evropě. „Mohu říct, že Churchill soudil svět podle toho, jak ho viděl," uvedl Soames. „A je vysoce nepravděpodobné, že by na základě toho, jak vypadá svět v roce 2016, se vší nenávistí a nestabilitou, která v něm panuje,... mohl říct: "Ano, je rozumné, aby Spojené království vystoupilo z EU," dodal.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy