Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý ministr takto promluvil o uprchlících. Opozice chce jeho demisi

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére podle dnešního vyjádření opozice ztratil důvěru a měl by rezignovat. Důvodem jsou jeho nedávná slova o neschopenkách, které dostávají neúspěšní žadatelé o azyl.

Podle zelených a strany Levice ministr z Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové bez jakýchkoliv věcných podkladů komentoval lékařské posudky, které dostávají běženci.

Ministr minulý týden v rozhovoru tvrdil, že 70 procent mužských uprchlíků ve věku pod 40 let, kteří mají být posláni do země původu, dostane od lékařů neschopenku, díky čemuž se mohou návratu alespoň dočasně vyhnout.

Když ale novináři pátrali, na základě jaké statistiky ministr k číslu došel, ukázalo se, že podložené není. Prý hovořil ze zkušenosti. Při dnešní debatě v parlamentu sice de Maiziére poznamenal, že tak neměl učinit, zároveň ale uvedl, že neschopenky pro neúspěšné azylanty jsou skutečně problémem.

Podobné výroky podle zelených podporují nesnášenlivost. "S výzvami k odstoupení jsem velmi opatrná, ale po tomto posledním vyjádření, mohu jen říci, že není únosné, abyste byl nadále ministrem vnitra," řekla šéfka poslanců zelených Katrin Göringová-Eckardtová. Stejný požadavek dnes vznesla i Levice.

Témata:  de Thomas Maiziére Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy