Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie dala EU sbohem: Nastane politický a finanční chaos, hlásí BBC

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Británie dala ve včerejším referendu Bruselu sbohem a čeká se politické zemětřesení, které se citelně dotkne nejen Spojeného královtsví, ale i Evropské unie.

První odhady po uzavření volebních místností ukazovaly ve čtvrtek večer na vítězství Remain (Zůstat). Během noci však s dalšími výsledky bylo jasné, že takzvaný brexit má navrch ve většině Anglie a také ve Walesu a že směřuje k relativně jasnému vítězství.

Komentátor BBC Nick Robinson uvedl, že výsledek je nejblíže tomu, co by se dalo označit jako revoluce. Připravte se na politický a finanční zmatek, jaký jste ještě nezažili, tvrdí ekonomický komentátor televize ITV Robert Peston, podle něhož lze očekávat reakci britské centrální banky.

Odpůrci i stoupenci brexitu se shodují, že jde o bezprecedentní rozhodnutí historických rozměrů. Zatímco euroskeptici slaví, druhá strana se obává důsledků. Je to hrozný den pro Británii, může to být katastrofa pro nás i pro svět, řekl čelný labouristický poslanec Keith Vaz. Podle něj se voliči rozhodovali především emotivně bez ohledu na názor většiny ekonomů a dalších expertů, kteří varovali před důsledky brexitu.

Z hlediska Británie se nyní čeká na několik věcí. Na prohlášení premiéra Camerona, které by mohlo napovědět i o jeho politické budoucnosti. Převažují názory, že on i ministr financí George Osborne budou muset odejít, i když zřejmě ne hned.

Otazníky se také objevují kolem budoucnosti Skotska a Severního Irska. Šéf poslanců Skotské národní strany Angus Robertson již řekl, že vítězství brexitu spustí ústavní krizi, protože Skotsko hlasovalo pro setrvání v unii. Již dříve skotští představitelé připomínali, že taková situace povede k dalšímu referendu o skotské nezávislosti. Někteří představitelé republikánské strany Sinn Féin už také požadovali hlasování o tom, zda Ulster zůstane v Británii.

Stejně jako při loňských parlamentních volbách zklamaly agentury pro výzkum veřejného mínění. Většina z nich ukázala v posledních dnech příklon k vítězství Remain a neodhadla celkem přesvědčivé vítězství brexitu.

V minulosti opustily evropský blok Alžírsko a Grónsko, jejich případ se však nedává srovnávat s Británií. Alžírsko odešlo z předchůdce EU, Evropských společenství (ES) v roce 1962, když získalo nezávislost na Francii. Grónsko vystoupilo z ES v roce 1985 po referendu. Také Grónsko bylo členem ES jako součást Dánska, ale v roce 1979 získalo vnitřní samosprávu.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy