Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský premiér David Cameron oznámil rezignaci

Summit G7 v Německu, David Cameron
Summit G7 v Německu, David Cameron
Foto: g7germany.de

Londýn - Dlouho museli Britové a novináři z celého světa čekat na vyjádření britského premiéra Davida Camerona. Když se konečně postavil k řečnickému pultíku před kamery, potvrdil to, o čem tamní média už od rána spekuloval. Podal rezignaci.

"Naše země se právě zúčastnila velkého demokratického rozhodnutí, možná největšího v naší historii. Měli bychom být pyšní na to, že na těchto ostrovech důvěřujeme lidem, pokud jde o důležitá rozhodnutí," začal svůj dlouho očekávaný proslov David Cameron.

"Britští občané si zvolili možnost, že Velká Británie odejde z Evropské unie a my musíme jejich rozhodnutí respektovat," uvedl. "Vůle britského lidu není něco, co budeme brát na lehkou váhu. Nemohou být žádné pochybnosti o výsledku. Já bych chtěl ujistit všechny investory, všechny trhy, že Britská ekonomika je silná. Chtěl bych ujistit Brity, kteří žijí v ostatních zemích, a všechny občany ostatních zemí, kteří žijí tady, že nedojde k žádným změnám v životním stylu," pokračoval.

Cameron pak uvedl, že je pyšný, že byl premiérem této země šest let. V tu chvíli bylo jasné, že přednáší svůj rezignační proslov. Cameron zhodnotil pozitiva, které podle něj přinesla jeho vláda. Zlepšení v sociální sféře, ve vzdělávání, posílení ekonomické síly Velké Británie.

"Velká rozhodnutí musíme umět přijmout a nesmíme se jim vyhýbat," uvedl Cameron přičemž poukázal na koaliční vládu, kterou uzavřel v předchozím volebním období, ač něco podobného nemá v britském politickém systému příliš velkou tradici, zmínil také referendum o změně volebního systému, které jeho vláda vyhlásila.

"Zavázal jsem se vyjednat lepší podmínky v Evropské unii a pak vyhlásit referendum," pokračoval s tím, že v kampani bojoval za setrvání země v Unii. "Britští lidé ale jasně ukázali, že chtějí jít jinou cestou," dodal.

Británie podle něj potřebuje novou vládu, která bude jednat s Evropskou unií o odchodu Británie. "Nemyslím si, že by bylo správné, abych byl kapitánem, který povede naší zemi do dalšího směru. Myslím, že je v našem národním zájmu, aby přišel nový premiér," řekl Cameron a oznámil rezignaci.

O svém rozhodnutí už informoval královnu. Podle Camerona si musí Konzervativní strana na svém říjnovém sjezdu zvolit nového předsedu. Cameron by do té doby mohl zůstat premiérem. V pondělí zamíří do Bruselu vysvětlit evropským špičkám rozhodnutí britského lidu.

V čele konzervativců i vlády by jej mohl nahradit buď bývalý starosta Londýna a nejvýraznější z konzervativců, kteří bojovali za brexit Boris Johnson nebo další ze zastánců odchodu z Unie, ministr spravedlnosti Michael Gove. Ve hře je také možnost, že by mohly proběhnout předčasné volby.

Témata:  David Cameron Brexit

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy