Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidenti zemí EU jsou odhodláni udržet jednotu bloku, říká Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na odchod Británie z osmadvacítky uvedl, že premiéři a prezidenti EU jsou odhodláni udržet jednotu ostatních států evropského bloku.

Tusk lídrům 27 států navrhl, aby o proceduře britského odchodu neformálně diskutovali už příští úterý na okraj červnového summitu unie.

"Unie je pro nás rámcem naší společné budoucnosti," prohlásil Tusk s tím, že šéfové států a vlád sedmadvaceti pokračujících členských zemí by měli začít "se širší reflexí o budoucnosti naší unie".

Šéf vrcholných unijních schůzek také zdůraznil, že až do formálního britského odchodu z EU budou pro Británii a v Británii platit práva i závazky plynoucí z unijního práva. Nebude právní vakuum, uvedl Tusk.

"Jsem si plně vědom toho, jak vážný a dokonce dramatický je tento moment politicky. A nelze předpovědět všechny politické důsledky tohoto vývoje, zvláště pro Velkou Británii," upozornil šéf unijních summitů. Je to podle něj historická chvíle, ale zároveň rozhodně ne chvíle na hysterické reakce. Proto dnes Tusk ujišťoval, že EU je připravena také na tento "negativní scénář" s tím, že unie není jen "projekt do dobrého počasí".

Témata:  Donald Tusk Brexit EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy