Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová o brexitu: Dnešní den je ránou pro Evropu

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – K britskému rozhodnutí odejít z Evropské unie se na tiskové konferenci v Berlíně vyjádřila také německá kancléřka Angela Merkelová. Informoval o tom německý server The Local.

Merkelová vyjádřila svou lítost nad britským rozhodnutím. „Dnešní den je ránou pro Evropu a ránou pro projekt evropské jednoty," uvedla.

Následně zdůraznila, že brexit přinesl tři otázky, které dnes musí být řešeny. „Za prvé, budoucnost EU je závislá na tom, jak hodně budeme ochotni a schopni učinit správná rozhodnutí a neodcizit se Velké Británii."

Členské státy také musí přesvědčit své voliče, že členství v EU jim přináší výhody. Vztahy mezi EU a Velkou Británií by ale měly podle ní zůstat „blízké a férové".

Velkou Británii ale upozornila, že až do dne, kdy EU oficiálně opustí, musí respektovat a dodržovat všechny své povinnosti v rámci EU.

Druhá věc, kterou je třeba se zabývat, je, že v moderním světě nemohou evropské státy očekávat, že budou konkurenceschopné jako samostatné státy. Místo toho by měly spojit své zdroje, aby společně čelily společným výzvám.

Za třetí Merkelová zdůraznila, že Evropská unie vznikla jako odpověď na válku na kontinentě. „Idea Evropské unie byla idea míru," uvedla a podotkla, že v dnešním světě je mír, který Evropská unie přinesla, „jen sotva samozřejmostí".

Svůj proslov Merkelová završila se slovy, že „přesvědčena" o síle EU přežít odchod Velké Británie.

Témata:  Angela Merkelová Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy